Tejfölös sárgaborsó leves kaporral, sonkával

2014-07-08
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 1:40 p

Egy jó levesnek nehéz ellenállni, így már csak azt kellett kitalálni, milyen variáció készüljön. Sárgaborsó régen volt, így rá esett a választásom. Főzés közben eszembe jutott a nemrég készített palóc leves, amibe imádtam a kaprot , gondoltam kipróbálom, mert sárgaborsóval sosem kombináltam. Jól döntöttem, nagyon kellemes ízt kölcsönzött a levesnek. Az enyhe füstös íz, a tejföl és a puha sonka pedig csodásan megkoronázta. Olyan egyszerű és még is olyan…de olyan..hmm!

Ezeket szerezd be:

  • 500 g sárgaborsó
  • sonka (amennyi épp van, de lehet bele tenni húsosabb szalonnát vagy kolbászt is :) )
  • ételízesítő
  • egy kisebb vöröshagyma
  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • kapor
  • tejföl
  • só, bors
  • víz és/vagy sonka főzőlé, ha van készleten

1. Lépés

A sárgaborsót beáztatjuk legalább 1 órára. Megmossuk, kiválogatjuk. Feltesszük főzni, annyi vízben vagy főzőlében, hogy bőségesen ellepje, hiszen később besűrűsödik. Mikor félkész a borsó a sonkát belekockázzuk.

2. Lépés

Ha nem előfőzött füstölt húst teszünk bele, akkor a borsóval együtt tegyük oda. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük az ételízesítőt is. A rántáshoz a hagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk.
A lisztből az olajból és a hozzáadott hagymából egy könnyed rántást készítünk.

3. Lépés

Amikor aranybarna félrehúzzuk, pirospaprikát teszünk hozzá, majd a leveshez keverjük és tovább főzzük. Mielőtt kész lenne, kaporral ízesítjük, a tejfölt pedig kevés levessel kikeverve a többi leveshez öntjük.
Pár perc után elzárjuk, melegen tálaljuk.

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 445 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Füstölt sárgaborsó leves

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    679 kcal
  • Zsír

    20.4g
  • Szénhidrát

    86.5g
  • Fehérje

    37.6g
  • Koleszterin

    54mg
  • Cukor

    3.1g