Somlói kocka

2014-01-30
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 45 perc

Ez a finom sütemény bármilyen alkalomra kiváló desszert.

Ezeket szerezd be:

  • A tészták hozzávalói (piskóta lap, csokis lap és diós lap)
  • 3x2 tojás
  • 4 deka cukor
  • 6 deka liszt
  • fél csg sütőpor
  • 1 kanál víz
  • 2 kanál olaj
  • 2 kanál kakaópor
  • 5 deka darált dió
  • Sárga krém:
  • 6 deci tej
  • 1 csg vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 10 deka cukor
  • 1csg vaníliás puding
  • 4 tojásfehérje
  • 3 kanál cukor
  • A cukorszirup készítése:
  • 2 deci víz
  • 15 deka cukor
  • ízlés szerint rum
  • Csoki öntet:
  • 4 deci tej
  • 2 kanál kakaópor
  • 10 deka étcsoki
  • 1 kanál liszt
  • fél csomag csoki puding
  • rum
  • 10 deka darált dió
  • 5 deka mazsola
  • 2 kanál olaj
  • 3 deci tejszín

1. Lépés

A tojásokat szét választom. A sárgáját 1 kanál cukorral, olajjal, vízzel kikeverem. A fehérjét habbá verem a maradék cukorral. A két masszát összekeverem és hozzáadom a sütőporos lisztet. A diós réteghez 5 deka diót adok, a csokishoz pedig a kakaóport.

2. Lépés

Sütőpapiros sütőlapon (15x 30cm-es) egyenként megsütöm. Amikor kihűltek a lapok, megtöltöm őket.

3. Lépés

A sárga krém készítése:

A tejet felforralom, a többi hozzávalót kikeverem. Amikor a tej felforrt, kanalanként adom hozzá a forró tejet állandó keverés mellett. Utána lassan hozzákeverem a többi tejet is és az edényt gőz fölé teszem és besűrítem. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem és a besűrűsödött krémmel összekeverem.

4. Lépés

A cukorszirup hozzávalóit felforralom pár percig utána kihűtöm.

5. Lépés

A csoki öntet elkészítése:

Az olaj kivételével a hozzávalókat gőz felett felolvasztom és a végén adom hozzá az olajat.
A tejszínhabot felverem. Alulra teszem a diós lapot, ezt meglocsoltam a rumos sziruppal. Erre tettem a krém felét, amit elsimítás után darált dióval megszórtam.

6. Lépés

Erre jön a csokis lap, aztán ismét szirupot, krémet, diót és végül a piskóta lapot.A tésztát kockákra vágtam, a tetejére folyatjuk csoki öntetet. Tejszínhab rózsákkal díszítettem.

 

Nagyon szeretem a finom ételeket sütiket.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 5
Értékeld a receptet!

5 személy értékelt

5 308 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Somlói Marcsitól

  • Hamis somlói galuska

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    806 kcal
  • Zsír

    32.6g
  • Szénhidrát

    115.9g
  • Fehérje

    19.3g
  • Koleszterin

    247mg
  • Cukor

    98.6g