Rácsos almás pite
2013-01-14- Típus: Pite
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 20 perc
- Elkészítés: 40 perc
Az almás pite akkor jó, ha jó sok töltelék van benne. Sokféleképpen készül, ennek a verziónak a teteje hasonlít a rácsos sütire.
Ezeket szerezd be:
- Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 25 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál rumaroma
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 tk fahéj
- Töltelék:
- 2 kg alma
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 1 tk fahéj
- Kenéshez 1 tojássárgája
1. Lépés
Először a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, utána a porcukrot összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokba keverjük a rumaromát, valamint a tejfölt.
2. Lépés
A liszt közepébe egy mélyedést nyomunk az öklünkkel, majd beleöntjük a tojásos keveréket, és az egész keveréket egy tésztává gyúrjuk. Ezt követve 20 percre hűtőbe tesszük, mert így könnyebb kinyújtani a tésztát.
Ekkor előmelegíthetjük a sütőt 180-200°C-ra.
3. Lépés
A töltelékhez az almákat megmossuk, hámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, elkeverjük benne a cukrot, vaníliás cukrot, a citromlevet, majd megszórjuk fahéjjal.
4. Lépés
A tésztát ketté részre osztjuk (az egyik lehet egy kicsivel nagyobb), ezt kinyújtjuk 35 x 25 cm -es téglalappá, ezt követően vajazott tepsibe tesszük. A tésztára simítjuk a tölteléket, a tetejét megszórhatjuk még egy kis cukorral. A másik tésztából kis kígyókat vagy hosszú szalagokat gyúrunk, majd rácsokat képezve a tetejét behálózzuk.
A tetejét megszurkáljuk villával, lekenjük tojássárgájával és 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral leszórva tálaljuk.
Értékelések
(3.7 / 5)
7 személy értékelt
11 334 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
682 kcal -
Zsír
27.2g -
Szénhidrát
103.6g -
Fehérje
8.3g