Parasztgulyás recept

2015-01-10
  • Hány főre: 2
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

Gulyásleves kicsit másképpen, parasztosan.

Ezeket szerezd be:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 pár debreceni (v. 2 pár virsli)
  • 2-3 db krumpli
  • 1 sárgarépa (nagy)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • köménymag
  • pirospaprika
  • 1 ek étolaj
  • 1-1,5 l víz

1. Lépés

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a szalonnát vágjuk fel apróra.

2. Lépés

A krumplit vágjuk kisebb kockákra, a sárgarépát vékonyan szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekre, a paprika csumáját távolítsuk el, majd vágjuk fel csíkokra. A debrecenit (v. virslit) karikázzuk fel.

3. Lépés

Egy fazékba öntsük bele az olajat, majd tegyük bele az apróra vágott szalonnát, (én szeletelt bacont vágtam fel csíkokra) és kezdjük el sütni. (ha zsírosabb a szalonna, akkor nem kell alá olajat önteni!!!!)

4. Lépés

Pár perc után adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk tovább.

5. Lépés

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd rögtön a felkarikázott kolbászt (v. virslit), és szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és őrölt borssal. Keverjük alaposan össze, és pár percig pároljuk tovább.

6. Lépés

Végül adjuk hozzá a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és a kisebb kockákra vágott krumplit. Szórjuk meg ízlés szerint pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.

7. Lépés

Ezután ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Amikor felforrt, vegyük kisebb lángra, majd főzzük puhára. (én kb. 30 percig főztem, és ezalatt megpuhultak a zöldségek)

8. Lépés

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd ízlés szerint kanalazzunk rá tejfölt.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 897 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Tejfölös marhagulyásleves nokedlivel

  • Vörösboros gulyásleves chilivel és nokedlivel

  • Palóc gulyás

  • Vörösboros hamis gulyásleves tarhonyával

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    796 kcal
  • Zsír

    42.6g
  • Szénhidrát

    67.6g
  • Fehérje

    36g
  • Koleszterin

    97mg
  • Cukor

    12.3g