Mézes-mustáros pulyka recept
2012-04-09- Típus: Karácsonyi recept, Mézes húsok, Mustáros húsok, Sült húsok
- Nemzetiség: Amerikai
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 2:0 p
- Elkészítés: 3:0 p
Hozzávalók
1 egész pulyka (belsőségek nélkül)
2 citrom
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1 csokor citromfű
2 ek olívaolaj
8 dl csirke alaplé
A páchoz:
8 dl víz
4-5 evőkanál méz
2-3 ek dijoni mustár
1 csokor kakukkfű
5 gerezd fokhagyma
1 ek bors
1 ek só
2 ek olívaolaj
Elkészítés
1. A pulykát egy nagy edénybe tesszük. A pác hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a pulykára, majd azt 1-2 órára, de a jobb íz kedvéért akár egy éjszakára is hűtőbe tehetjük.
2. A sütőt 200°C-ra melegítjük, miközben a pulykát kivesszük a pácból, majd a félbe vágott citromokat, a kakukkfüvet és petrezselymet a hasüregbe töltjük.
3. A pulykát egy olívaolajjal meglocsolt tepsibe fektetjük, majd meglocsoljuk a páccal és a sütőben készre sütjük. Ez egy 5-6 kg pulyka esetében olyan 2-2,5 óra. Sülés közben mindig rálocsoljuk a húsleves alaplével és többször ismételjük, mikor a tepsiből elpárolog a lé. Ha nagyon gyorsan pirulna, akkor betekerhetjük fóliába is.
Tört krumplival, héjában sütött krumplival vagy kakukkfüves krumplival tálaljuk.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
7 539 megtekintés