Klasszikus bárányborda recept
2012-04-01- Típus: Báránysültek
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 35 perc
- Elkészítés: 60 perc
A bárányborda akkor jó, ha jó szaftos, jó fűszeres, omlós, mély vöröses-rózsaszín színű. Az igazi bárányborda ismérve azonban még is az, hogy ne essünk túlzásba a sok fűszerrel. A bárány íze önmagában legyen jó, a fűszerek csak emeljék ki az ízét, ne uralják azt.
Ezeket szerezd be:
- 1 vagy több nagy bárányborda
- 2 tk rozmaring
- 1 tk kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. Tisztítsuk meg a bordát, majd a rozmaringgal, a kakukkfűvel, és a reszelt fokhagymával jól dörzsöljük be. Szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal. A bordát tegyük egy vastag műanyag zsákba locsoljuk meg olívaolajjal. Egyengessük úgy, hogy minden oldalát befedje a fűszerkeverék. Nyomjunk ki annyi levegőt a zsákból, amennyit csak tudunk majd zárjuk le. Tegyük egy tálba úgy, hogy ha a zsák szivárog, a tálba csöpögjön a lé. Ha szeretnénk zamatosabb húst kapni, helyezzük a hűtőbe éjszakára. De sütés előtt mindenképpen hagyjuk legalább 1-2 órát állni.
2. Melegítsük elő a sütőt 250 ° C-ra, figyeljünk arra, hogy a bárányt a sütő középső részébe helyezzük, hogy az összes felét ugyanúgy érje a meleg. A tepsibe tegyünk olajat vagy egy kis zsírt ízlés szerint. Megszórjuk a bordát sóval és borssal. Helyezzük a bárányt csonttal lefelé a tepsibe. Fedjük be egy kis fóliával, így nem ég meg.
3. Süssük 250 ° C-on 8-10 percig, majd csökkentsük a hőfokot 180 ° C-ra. 10-15 percig süssük tovább (méretétől függően), amíg a teteje szép barna nem lesz. Vegyük ki a sütőből, fedjük le fóliával és hagyjuk pihenni 5-10 percig.
Vágjuk a bordát el a csontok között és tálaljunk 2-3 szeletet fejenként.
Köretként készíthetünk krumplipürét vagy sült krumplit, de akár a bárány mellé is helyezhetünk zöldségeket, így azok is megpárolódnak.
Értékelések
(3.6 / 5)
29 személy értékelt
61 010 megtekintés