Házi csalamádé recept

2012-06-01
  • Hány főre: 10
  • Előkészítés: 2:30 p
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 3:0 p

Aki szeret befőttet és savanyúságot eltenni, az mindenképpen próbálja ki ezt az egyszerű csalamádé receptet, mert sokkal jobb lesz, mint a boltban kapható fajták.

Ezeket szerezd be:

  • 1 kg káposzta
  • 6 vöröshagyma
  • 1 kg uborka
  • 1 kg paradicsom
  • 1 kg paprika
  • 5 evőkanál só
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 kk köménymag
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk borkén

1. Lépés

Készítsük elő a zöldségeket, tisztítsuk őket. A káposztát gyaluljuk le, a többi zöldségeket pedig vágjuk tetszőleges méretűre, kockázzuk vagy szeleteljük. Vegyünk elő egy nagy tálat, keverjük össze benne a zöldségeket, szórjuk meg a sóval, a mustármaggal és köménymaggal, majd tegyük a spejzba 2 órára pihenni.

2. Lépés

A 2 óra letelte után vegyük elő a tálat, nyomkodjuk ki a zöldségeket és rakjuk őket dunsztos üvegbe. Jól tömködjük meg őket! A visszamaradt zöldséglevet keverjük össze ecettel és 1 liter vízzel, öntsük egy lábasba és forraljuk fel a cukorral.

3. Lépés

A forrásban lévő léhez adjuk hozzá a borként, majd vegyük is le a tűzről és hagyjuk hűlni hideg helyen. Mikor szobahőmérsékletre hűlt, töltsük az üvegekbe, majd fedjük le őket és helyezzük a spejzba.

 

Tipp: Ha az utolsó körben, nagyon leapadna az üvegekben a folyadék akkor pótoljuk. Pörköltökhöz, sültekhez, és szinte minden savanyúsággal elképzelhető ételhez fogyasztható.

 

fotó: flickr

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

7 918 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Házi kovászos uborka

  • Finom céklabefőtt

  • Kovászos uborka recept

  • Kovászos uborka töltve

  • Ecetes birsalma (savanyúság)

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    151 kcal
  • Összes zsír

    1 g
  • Szénhidrát

    34,7 g
  • Fehérje

    4,7 g

Kommentek