Édes töltött zsemle

2013-04-24
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 50 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 1:15 p

Egy magunk által készített zsemle mindig is jobb, mint a boltban vásárolt verziók. Ráadásul, ha finom krémmel és gyümölccsel töltjük meg, akkor még jobb!

Ezeket szerezd be:

  • Tészta:
  • 750g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 200 ml tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojás
  • 80 g vaj
  • csipet só
  • Töltelék:
  • 350 g túró
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 10 eper kisebb darabokra vágva (lehet málna vagy banán is)

1. Lépés

Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy teáskanál cukorral, és hagyjuk kelni 15-20 percig. Ezt követően szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vajat, a felvert tojást, porcukrot, egy csipet sót, és gyúrjunk belőle szép, sima tésztát. Alakítsunk belőle egy labdát, és helyezzük egy vajjal kikent tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kelni 1,5 óra hosszát.

2. Lépés

Az előkészített tésztát osszuk 9-10 részre, majd alakítsunk belőlük zsemleformát, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, megszórjuk a liszttel a tetejüket, majd még így hagyjuk kelni a zsemléket 30-40 percet. Ezután készítsünk egy pohárral egy mélyedést a zsemlék közepére. 

3. Lépés

A túrós töltelék összetevőit keverjük össze sorjában, majd töltsük meg a zsemléket. A tetejére szórjunk friss gyümölcsöt, epret, málnát, banánt. Süssük a zsemléket 190°C-on körülbelül 25 percig (amíg aranybarna lesz a tészta). Hagyjuk lehűlni egy rácson.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

6 733 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Juhtúrós-mazsolás pogácsa

  • Fánk sütőben sütve

  • Gluténmentes kenyér recept

  • Fahéjas kalács

  • Szénhidrát csökkentett túrós batyu

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    513 kcal
  • Zsír

    17.1g
  • Szénhidrát

    71.2g
  • Fehérje

    18.6g