Csokis kiflik (croissant)
2012-04-30- Típus: Croissant, Édes sütemények
- Nemzetiség: Francia
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 1:15 p
Sokszor szemezünk a pékségben sütött árukkal? Pedig nem is olyan ördöngösség, csak egy jó recept és egy kis rutin kell hozzá.
Ezeket szerezd be:
- 1 kg finom liszt
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 tábla étcsokoládé
Recept elkészítése
1. Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk és meleg helyen felfuttatjuk. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk a közepébe egy mélyedést nyomunk az öklünkkel. Mikor az élesztő felfutott, beleöntjük a kis mélyedésbe, az ujjunkkal összekeverjük a liszttel és állni hagyjuk még 10 percig.
2. Utána belerakjuk a tojásokat, az olvasztott vajat és elkeverjük homogén tésztát kapva. Egészen addig dögönyözzük, míg egybe nem áll és elválik az edény falától. A tésztát elfelezzük és 40 perc alatt kétszeresére kelesztjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
3. A megkelt tésztákat ezután egy nagy evőkanál segítségével kis labdacsokra osztjuk, amiket összegombolyítunk. Ezután kicsit elnyújtjuk őket és mindegyik közepére kenünk az előzőleg vízgőz felett megolvasztott étcsokiból.
4. Ezután a tésztát felgöngyölítjük és kis kifliket formálunk. A tepsinket kikenjük vajjal és belehelyezzük a kifliket, körülbelül 2 cm távolságra egymástól, a tetejüket tojással kenjük meg és 15 perc alatt készre sütjük.
A tetejüket maradék csokival megcsíkozzuk és kihűlés után fogyasztjuk.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
2 626 megtekintés