Fahéjas-mazsolás püspökkenyér
2018-02-13- Típus: Gyümölcskenyér
- Nemzetiség: Amerikai
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 8
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 50 perc
Tökéletes recept reggelire vagy uzsonnára, de akár a vendégeket is várhatjuk vele egy kis kávézásra.
Ezeket szerezd be:
- 45 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1.5 kiskanál só
- 2 kiskanál fahéj
- 1 csomag instant élesztő
- 12 dkg mazsola
- 5 dkg barna cukor
- 6 dkg vaj
- 2.4 dl tej
- 1 db tojás
- 3 dkg törökmogyoró
- 1 kiskanál vanília aroma
- 1 ek citromhéj
1. lépés
Olajjal kikenünk egy hosszúkás kenyérformát, majd kicsit kilisztezzük.
2. lépés
A lisztet a sóval, fahéjjal egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztőt, a mazsolát, a cukrot, majd a kupac közepén egy mélyedést nyomunk.
3. lépés
Egy lábasban felmelegítjük a vajat és a tejet, de csak addig, amíg a vaj felolvad. A keverék közepére öntjük a mélyedésbe, majd hozzáadjuk a tojást is, és lágy tésztává gyúrjuk.
4. lépés
Jöhet bele a törökmogyoró, kis vanília aroma és igény szerint akár egy kis reszelt citromhéj.
5. lépés
Lisztezett deszkán dagasztjuk, átgyúrjuk, aztán a formába helyezzük és konyharuhával letakarva kb. 35-40 percig kelesztjük.
6. lépés
A kelesztés végén előmelegítjük a sütőt 220°C-ra. A kenyérkénk tetejét megkenük tejjel, majd 30 perc alatt készre sütjük. Hogyha a teteje túl gyorsan pirulna, akkor alufólióval letakarjuk.
7. lépés
Rácsra téve hagyjuk hűlni. Jól szórjuk meg a tetejét porcukorral. Dobozban tárolva akár 2-3 napig is friss marad, bár nem hiszem, hogy addig megmarad. :)
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 557 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
373,05 kcal -
Zsír
10,88 g -
Koleszterin
41,78 mg -
Szénhidrát
63,05 g -
Cukor
16,87 g -
Fehérje
11,33 g