Baszk torta recept
2014-10-16- Típus: Különleges torták
- Nehézség: Nehéz
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 60 perc
- Elkészítés: 2:0 p
Régóta őrzöm a receptjét, és most előkerült, hogy végre megsüssem. Nagyon finom.
Ezeket szerezd be:
- A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 ek. sütőpor
- csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 darab tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek. szeder dzsem (házi)
- A krémhez:
- 6 db tojássárgája
- 2 egész tojás
- 5 dl tej
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
- 15 dkg cukor
- 2 ek. liszt
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 2 ek. rum
- 1 darab tojásfehérje (a kenéshez)
1. Lépés
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk. A tésztát ½ – ¼ – ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.
2. Lépés
A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet.
3. Lépés
A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat.
4. Lépés
Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, a tetejére folpackot nyomkodunk, és hagyjuk kihűlni.
5. Lépés
A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
6. Lépés
A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába.
7. Lépés
A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket.
8. Lépés
Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk.
9. Lépés
Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen a maradék tésztából sodorjunk két fél vékony rudat és a szélére nyomjuk bele.
10. Lépés
Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával.
11. Lépés
A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
6 502 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
776 kcal -
Zsír
35.3g -
Szénhidrát
100.1g -
Fehérje
15g -
Koleszterin
271mg -
Cukor
40.6g