Baszk torta recept

2014-10-16
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 2:0 p

Régóta őrzöm a receptjét, és most előkerült, hogy végre megsüssem. Nagyon finom.

Ezeket szerezd be:

  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek. sütőpor
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek. szeder dzsem (házi)
  • A krémhez:
  • 6 db tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 5 dl tej
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 2 ek. rum
  • 1 darab tojásfehérje (a kenéshez)

1. Lépés

A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk. A tésztát ½ – ¼ – ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

2. Lépés


A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet.

3. Lépés


A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat.

4. Lépés

Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, a tetejére folpackot nyomkodunk, és hagyjuk kihűlni.

5. Lépés

A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.

6. Lépés

A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába.

7. Lépés

A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket.

8. Lépés

Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk.

9. Lépés


Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen a maradék tésztából sodorjunk két fél vékony rudat és a szélére nyomjuk bele.

10. Lépés

Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával.

11. Lépés

A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük.

Mindig friss, és házi alapanyagból jót, és szépet alkotni nap, mint nap.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

6 502 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Amerika kapitány torta

  • Red Velvet Cake Gizitől (Vörös bársony torta)

  • Zserbó torta

  • Monster High babatorta

  • Tiramisu torta Henitől

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    776 kcal
  • Zsír

    35.3g
  • Szénhidrát

    100.1g
  • Fehérje

    15g
  • Koleszterin

    271mg
  • Cukor

    40.6g

Kommentek