Almás pite recept

2012-04-02
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 50 perc

Nagymama receptje a régi szép időkből! Az egyik kedvenc receptem, sokat készítem.

Ezeket szerezd be:

  • Fél kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • fahéj
  • 5-6 nagy alma

Elkészítés: 

1. A liszthez hozzáadom a sütőport, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd a vajat összemorzsolom benne. Egészen addig dolgozzuk, amíg a vaj teljesen el nem tűnik a lisztben.

2. A lisztes-vajas keverékhez hozzáadom egy citrom reszelt héját és egy evőkanálnyi szűrt levét. Félreteszem.

3. Amíg ez a tészta pihen, nagy lyukú reszelőn lereszelem az almát, majd ezt meghintem fahéjjal és rálocsolom a maradék citromlevet.

4. Újból elővesszük a lisztes-vajas keveréket, és hozzáadjuk a tojást és a tejfölt majd a tésztát összegyúrjuk.

5. Miután jól összegyúrtuk a keveréket két részre osztjuk körül belül 1/3 – 2/3 arányban. A 2/3 rész kerül majd a tepsi aljába.

6. A tepsit vajazzuk és lisztezzük, majd a kinyújtott tésztát belefektetjük. Nem baj, ha nem tökéletesen tepsi forma, a fennmaradó széleket visszahajtjuk.

7. Azután elővesszük a reszelt almát és a tepsibe adagoljuk. A tetejét meghintjük fahéjjal és egy kis vaníliás cukorral. (Aki inkább kesernyésen szereti, az kihagyhatja a cukrot.)

8. A maradék 1/3 rész tésztát kinyújtjuk és a tetejére fektetjük. A tésztát villával beszúrjuk, majd tojássárgájával megkenjük.

9. Sütőben 180 fokon légkeveréssel körülbelül 25-30 percig sütjük tűpróbáig.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 11
Értékeld a receptet!

11 személy értékelt

7 029 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Rumos-diós almás pite

  • Szilvás lepény recept

  • Diétás meggyes pite

  • Szilvalekvárral és mákkal töltött pite

  • Diétás paleo almás pite