Almás pite recept
2012-04-02- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 50 perc
Nagymama receptje a régi szép időkből! Az egyik kedvenc receptem, sokat készítem.
Ezeket szerezd be:
- Fél kg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- fahéj
- 5-6 nagy alma
Elkészítés:
1. A liszthez hozzáadom a sütőport, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd a vajat összemorzsolom benne. Egészen addig dolgozzuk, amíg a vaj teljesen el nem tűnik a lisztben.
2. A lisztes-vajas keverékhez hozzáadom egy citrom reszelt héját és egy evőkanálnyi szűrt levét. Félreteszem.
3. Amíg ez a tészta pihen, nagy lyukú reszelőn lereszelem az almát, majd ezt meghintem fahéjjal és rálocsolom a maradék citromlevet.
4. Újból elővesszük a lisztes-vajas keveréket, és hozzáadjuk a tojást és a tejfölt majd a tésztát összegyúrjuk.
5. Miután jól összegyúrtuk a keveréket két részre osztjuk körül belül 1/3 – 2/3 arányban. A 2/3 rész kerül majd a tepsi aljába.
6. A tepsit vajazzuk és lisztezzük, majd a kinyújtott tésztát belefektetjük. Nem baj, ha nem tökéletesen tepsi forma, a fennmaradó széleket visszahajtjuk.
7. Azután elővesszük a reszelt almát és a tepsibe adagoljuk. A tetejét meghintjük fahéjjal és egy kis vaníliás cukorral. (Aki inkább kesernyésen szereti, az kihagyhatja a cukrot.)
8. A maradék 1/3 rész tésztát kinyújtjuk és a tetejére fektetjük. A tésztát villával beszúrjuk, majd tojássárgájával megkenjük.
9. Sütőben 180 fokon légkeveréssel körülbelül 25-30 percig sütjük tűpróbáig.
Értékelések
(5 / 5)
11 személy értékelt
7 029 megtekintés