Sajtos ropi
2015-07-08- Típus: Sós ropogtatni való
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 2-3
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 10 perc
- Elkészítés: 30 perc
Frissen kisütve nagyon finom, ropogós. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Ezeket szerezd be:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 20 dkg gouda sajt (lereszelve)
- 1 db tojás
- 2 ek citromlé
- 2-3 ek tejföl
- 1 tk só
- 1 mk cayenne-i bors
- Lekenéshez:
- 1 tojásfehérje
- 2-3 dkg reszelt sajt
1. Lépés
A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt.
2. Lépés
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
3. Lépés
Ezután nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra.
4. Lépés
Ezután kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
5. Lépés
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. Én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem.
6. Lépés
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
6 043 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
981 kcal -
Zsír
58.7g -
Szénhidrát
78.7g -
Fehérje
33.7g -
Koleszterin
284mg -
Cukor
2.5g