Nektarinos-szedres galette
2014-05-22- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 50 perc
A galette igazán egyszerű francia sütemény és nagyon sok gyümölccsel variálható. A szomszéd néni mindig meglep minket szederrel a fájáról, amiből lekvárt, szeder krémet készítek, de gyakran szoktam lefagyasztani, hogy később más süteményhez is felhasználjam.
Ezeket szerezd be:
- Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4-5 ek. víz
- Töltelék:
- 2-3 nagyob nektarin
- 2 marék szeder
- 3-4 ek. méz
- 3 evőkanál barna cukor (vagy vaníliás)
- tej a kenéshez
1. Lépés
A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk. A vajat a liszttel és a cukorral összemorzsoljuk, belereszeljük egy citrom héját. Adunk hozzá sót, majd egy kis vízzel készre dögönyözzük. A titok nyitja, hogy ennél a lépésél akár le is fagyaszthatjuk a tésztát, így ha többet készítünk, akkor legközelebb csak előkapjuk a hűtőből. Egyébként kb. 1 órát hagyjuk bent.
2. Lépés
A gyümölcsöket átmossuk. A barackokat szeletekre vágjuk. Ha szeretnénk a nagyobb szeder szemeket is felezzük. A gyümölcsöket leszórjuk barna cukorral vagy vaníliás cukorral.
3. Lépés
Amikor a tészta eleget pihent, egy szilikonos sütőpapírra tesszük, majd kör alakúra nyújtjuk, kb. 0,5-1 cm vastagra. Megkenjük mézzel, majd rászórjuk a gyümölcsöket. Ezután a széleit felhatjuk.
4. Lépés
A galette széleit bekenjük tejjel, igény szerint szórhatunk még rá egy kis barna cukrot. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30 perc alatt megsütjük.
Értékelések
(5 / 5)
9 személy értékelt
3 434 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
694 kcal -
Zsír
31.5g -
Szénhidrát
99.2g -
Fehérje
8.5g -
Koleszterin
81mg -
Cukor
46.4g