Mandulás torta esküvőre
2012-05-13- Típus: Mandulatorta
- Nehézség: Nehéz
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:15 p
- Elkészítés: 2:15 p
Sokan megijednek a nagy feladattól, ha lánybúcsúra vagy esküvőre kell vinni ajándékba valamit. Nyugodtan mutassuk meg az ügyességünk és bátran készítsünk esküvőre tortát. A „Nagy Nap” előtt mindenképpen gyakoroljuk, hogy biztosan jól sikerüljön.
Ezeket szerezd be:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancs és citrom leve és héja
- 1 teáskanál mandula kivonat
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 1 csomag pudingpor (karamellás vagy mandulás)
- 30 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- Fondanthoz:
- 30 dkg fehér pillecukor
- 20 dkg+5-6 dkg porcukor
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
1. Lépés
Először készítsük el a pillecukros fondantot a torta tetejére.
Hozzávalók:
– 30 dkg fehér pillecukor
– 20 dkg+5-6 dkg porcukor
– 2 evőkanál víz
– margarin (kikenéshez)
– 2 evőkanál kukoricakeményítő
Kenjünk ki egy hőálló tálat margarinnal, majd helyezzük bele a pillecukrot. Melegítsük fel 2 percig a mikróban, majd kivesszük és egy botmixer segítségével keverjük simára. Ha nem elég olvadt, akkor tegyük be újabb 30 másodpercre.
2. Lépés
Ezután hozzáadunk az átszitált porcukrot, amihez előzetesen hozzákevertük a kukoricakeményítőt. Robotgéppel alaposan összekeverjük. A masszát egy jól lekent gyúródeszkára tesszük és kb. 5-6 dkg porcukorral időnként megszórva, alaposan összegyúrjuk. Ezután becsomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Béleljünk ki egy tortaformát sütőpapírral és szórjuk meg az alján vékonyan zsemlemorzsával.
3. Lépés
Melegítsük elő a sütőt 170 ° C-ra. Keverjük össze a mandulakivonatot, a cukrot, a lisztet, tojást, citrom és narancs héját, citromlét, a tejet, sütőport. Teljesen keverjük össze.
4. Lépés
Öntsük a híg keveréket a tortaformába, és süssük kb. 75 percig (de 50 perc után vegyük le 160 °C-ra a hőfokot), ellenőrizzük tűpróbával. Mikor megsült, tegyük ki egy rácsra hűlni.
5. Lépés
Válasszuk le a tortaforma szélét a piskótáról. Készítsük el a következő krémet: Főzzünk ki egy tasakos mandulás vagy karamellás pudingot, mikor kihűlt, keverjük össze 30 dkg hideg vajjal és 10 dkg cukorral. Reszeljünk bele egy narancs héját és adjunk ízesítésképpen bele mandula kivonatot. Tegyük félre hűlni, majd mikor kenhető állapotban lesz, vágjuk ketté a tortát és kenjük meg a krémmel. Helyezzük a krémre a felső tortalapot.
6. Lépés
Hagyjuk hűlni 1 órát. Vegyük elő a hűtőből a fondantot. Porcukrozott deszkán nyújtsuk akkorára, amekkora befedi az egész tortát. Óvatosan helyezzük rá a tetejére, egyengessük el és a lelógó részeket vágjuk le.
Érdemes az esküvő vagy az összejövetel előtt 1 nappal előtte elkészíteni, hogy a fondant megszilárduljon. A maradék fondantból készíthetünk a tortára díszeket, pöttyöket, virágokat. Ételfestékkel pedig színeket is adhatunk nekik.
Értékelések
(3.5 / 5)
2 személy értékelt
6 883 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
317,7 kcal -
Összes zsír
15,8 g -
Szénhidrát
38,6 g -
Fehérje
7,7 g