Mákos piskótarolád almás krémmel
2015-03-27- Típus: Piskótatekercs
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 55 perc
A piskótatésztába most kevertem két evőkanál mákot, a mascarponekrémbe pedig került némi karamellizált alma is. Így a vasárnapi sütemény nem csak egyszerűen, és gyorsan elkészült, hanem még nagyon finom is volt.
Ezeket szerezd be:
- Piskóta hozzávalói (37x38 cm-es gáztepsihez):
- 4 db tojás (közepes)
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg liszt
- 2 ek egész mák
- 2 ek forró víz
- 1 tk vanília aroma
- Almás krém hozzávalói:
- 3-4 db alma
- 2 ek méz
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl habtejszín (v. Hulala)
1. Lépés
Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
2. Lépés
Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!) Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
3. Lépés
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre.
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (A bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen.)
4. Lépés
Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. A tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!
5. Lépés
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel kisebb kockára.
Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet, és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve, pároljuk puhára.
6. Lépés
Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem volna, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben.
7. Lépés
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört, karamellizált almát is. A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.
8. Lépés
A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét. Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.
9. Lépés
A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 777 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
907 kcal -
Zsír
30.9g -
Szénhidrát
145.5g -
Fehérje
18.5g -
Koleszterin
252mg -
Cukor
108.8g