Kivis pite körtével
2013-03-22- Típus: Gyümölcstorta, Pite
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 25 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:5 p
A kivi finom fanyarkás íze nagyon jó kiegészíti a vilmoskörte ízét. Én akkor szoktam készíteni, amikor a körtefánk megérik. Készíthetjük még almával és savanykásabb gyümölcsökkel.
Ezeket szerezd be:
- 250 g liszt
- 12 dkg vaj
- 100 g kristálycukor
- 300 ml tej
- 3 tojássárgája
- 4-5 körte
- 4-5 kivi
- 1 evőkanál körtepálinka
- citromlé
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, majd vajazzuk ki a tetszőleges méretű piteformánkat. Szitáljuk össze a 200 g lisztet egy kis sóval, majd morzsoljuk bele 100 g vajat és öntsünk hozzá körülbelül fél dl vizet vagy tejet. Jól gyúrjuk össze, majd kicsit tegyük hűtőbe pihenni. Utána nyújtsuk ki a tésztát, majd nyomkodjuk bele a formába. Az alját szurkáljuk meg, majd fedjük be alufóliával és 20 perc alatt süssük meg.
2. lépés
Egy lábasban felforralunk 300 ml tejet. Egy tálban habosra keverünk 3 tojássárgáját, 100 g cukorral, 5 dkg liszttel. A keveréket jól összekeverjük, majd beleöntjük a meleg tejbe és csomómentesre keverjük. Körülbelül 2-3 percig folyamatosan kavarjuk, hogy közben hűljön és sűrűsödjön.
3. lépés
A körtét és a kivit megmossuk, majd mindkettőt meghámozzuk és kis szeletekre vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, s elrendezzük a sült tésztában (egy kis kivit félrehagyunk). A tejes krémben elkeverjük a körtepálinkát, majd az egészet a gyümölcsökre öntjük és elsimítjuk. Visszatesszük a sütőbe 5 percre, 220°C-ra. Ha lejárt az idő, kivesszük a süteményt, a tetejét a maradék kivivel díszítjük.
Igény szerint leszórjuk pirított mandulával vagy kókuszreszelékkel.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 555 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
425 kcal -
Zsír
5.8g -
Szénhidrát
87.6g -
Fehérje
8.8g