Keserédes csokitorta
2012-04-02- Típus: Csokoládétorta
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:30 p
- Elkészítés: 1:50 p
Ezeket szerezd be:
- 14 dkg keserű vagy félédes csokoládé
- 3 evőkanál víz
- 6 tojás
- 2 csésze kristálycukor
- 2 teáskanál reszelt narancshéj
- 20 dkg vaj
- 1 csésze liszt
- porcukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 ° C-ra. Vajazzuk ki a tepsit vagy a sütőformát. Tegyünk bele néhány evőkanál cukrot, és óvatosan rázzuk össze, hogy minden oldalán és a serpenyő alján egy finom bevonat képződjön. A felesleges cukrot öntsük ki belőle.
2. Verjünk fel 2 tojás sárgáját a kristálycukorral, míg krémes hab nem lesz belőle.
3. Helyezzük a csokoládét és 3 evőkanál vizet egy olvasztó üstbe és olvasszuk egészen simára. Ha a csokoládé túlságosan sűrű, akkor kicsit keverjük meg egy habverővel vagy adjunk hozzá több evőkanál vizet. Mikor megfelelő állagú lesz, hagyjuk hűlni.
4. A meleg csokoládét forgassuk bele a tojásos krémbe. Ezután belekeverjük az olvasztott vajat és bele reszeljük egy narancs héját.
5. Dolgozzuk bele az átszitált lisztet, teljesen homogén masszát kapva. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Akkor jó, ha megdöntsük a tálat és a hab nem csúszkál vagy folyik szét benne. Keverjük egy nagy kanálnyi csokoládé masszát a felvert tojásfehérjéhez. Jól keverjük össze, majd öntsük össze a két keveréket, egészen addig, amíg a fehér részek el nem tűnnek benne. Legyünk óvatosak, ebben a szakaszban ne használjunk botmixert vagy robotgépet, kizárólag fakanállal dolgozzunk!
6. Az elkészült masszát tegyük a tortaformába. A formát az előmelegített sütő középső rácsára helyezzük, hogy mindenhol egyformán süljön meg. Körülbelül 1,5 óra alatt készre sütjük, egészen addig, ameddig a tészta ki nem magasodik a formából.
7. A tésztáról fejtsük le a formát, vegyük ki zsírpapírostul és hagyjuk 15 percig pihenni. Ha kész, porcukorral megszórva, vagy vanília fagylalttal, esetleg eper jammel tálaljuk.
Értékelések
(5 / 5)
5 személy értékelt
5 081 megtekintés