Grill pulyka mustáros mártással
2012-04-02- Típus: Fehérje nap, Grill hús receptek
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 1:30 p
Grillen szinte bármit el lehet készíteni, mindegyik fajta húsnak nagyon jó aromája lesz tőle és az a jó benne, hogy egyszerre több ízt is kipróbálhatunk, mert a fűszerek variálhatók egymással.
Ezeket szerezd be:
- 4 evőkanál vaj
- 4-8 pulykacomb vagy szárny
- 1/2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma
- 1dl almaecetet
- 1,5 evőkanál barna cukor
- 1/2 csésze sima mustár
- 1 evőkanál Dijon mustár
- 1 teáskanál grill főszersó
- 1 babérlevél
- só, majoranna
Elkészítés:
1. Mossuk meg a pulyka darabokat, majd töröljük szárazra papírtörlővel. A pulykát megsózzuk és félretesszük, had üljön szobahőmérsékleten 20-30 percig.
2. Közben elkészítjük a szószt. Pároljuk meg a kockákra vágott vörös- vagy lila hagymát a vajban, amíg megpuhul (de nem pirítsuk), körülbelül 3-4 percig közepes lángon elég lesz. Adjuk hozzá a szósz egyéb összetevőit (olívaolaj, almaecet, mustár, cukor, babérlevél, grill fűszersó) és főzzük lassú tűzön, időnként megkeverve, legalább 20 percig.
3. Készítsük elő a grillt, gyújtsuk be, majd hagyjuk, hogy kialudjon a tűz. Figyeljünk oda, mert grillezni sosem a tűzben, hanem parázson szoktunk! A legjobb, ha faszénen sütjük, akkor a húsoknak különleges aromája lesz, már a legtöbb nagy bevásárlóközpontban lehet kapni különböző méretű csomagokat. Egy papírtörlővel tisztítsuk le a rácsot, nehogy rajta maradjanak az előző sütésből maradt darabkák.
4. Kenjük be olívaolajjal a pulykákat és tegyük őket a grillrácsra bőrrel lefelé, hogy szépen megpiruljanak. Figyeljünk, mert a pulyka zsírja okozhat némi fellángolást a parázson, nehogy megégessük magunkat. Ha a tűz nagyobb lángra kap, akkor tegyük a pulykákat a rács olyan felére, ahol viszonylag messze vannak a tűztől. Süssük a pulykát a bőrös oldalán 3-4 percig. Ha a bőr kezd barnulni, akkor fordítsuk meg a másik oldalára.
5. Miután a tűz lejjebb hagyott, tegyünk rá egy fedőt, hogy a hús lassan megpuhuljon, ez kb. 40 percig eltarthat. Ellenőrizzük, 15-20 perc múlva, nehogy leégjenek. A nagyobb daraboknak 1 óra kell, hogy teljesen átsüljenek és megpuhuljanak.
6. Mikor már a husik szép barnák, bekenhetjük az elkészített mustáros szósszal. Fedjük le, és várjunk további 20 percig. Ezután fordítsuk meg a pulykát újra és kenjük be a másik oldalát is. Amikor a szósz is kicsit megpirult, még egyszer megismételhetjük a műveletet, így sokkal pikánsabb lesz az íze.
A grill rácson közben tudunk sütni krumplit vagy friss zöldségeket, de akár külön készített krumplipürével is tálalhatjuk. A tányéron szórjuk meg egy kis majoránnával az elkészült húsokat.
Értékelések
(5 / 5)
5 személy értékelt
6 605 megtekintés