Besamelmártás

2013-02-05
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 30 perc

A besamelmártásban az a jó, hogy szinte mindenfajta ételt feldobhatsz, legyen az sült hús, sós sütemény, vagy ha csak mártogatósként használnád.

Ezeket szerezd be:

  • 1 liter tej
  • 1 kis vöröshagyma
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 babérlevél
  • pár szem szegfűszeg
  • só, bors

1. lépés

A lisztet keverjük el a vajjal, majd egy lábasban kis lángon keverve melegítsük fel. Gyorsan kavarjuk, hogy ne égjen le, hajlamos rá. Ha kész, tegyük félre. A tejet elkezdjük melegíteni alacsony lángon (nem forraljuk).

2. lépés

A hagymát megpucoljuk, majd szegfűszeget szúrunk bele. A hagymát beletesszük a tejbe, ekkor jön bele a babérlevél is. Ha már éppen forr, de még nem habzik, le is húzhatjuk a tűzről. 

3. lépés

Vegyük ki belőle a hagymát és a babérlevelet, majd keverjük el benne a lisztes keveréket. Legjobb, ha habverőt használunk hozzá, mert úgy csomómentesre keverhetjük. Visszatesszük a tűzre, majd még kb. 10-15 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Ha nagyon híg lenne a mártás, adhatunk hozzá még egy kis lisztet.

Fogás: Cimkék: Hozzávalók: , , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

4 117 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Avokádó mártás

  • Eredeti humusz recept

  • Sajtmártás recept

  • Juhtúrós mártogatós

  • Egyszerű vanília szósz

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    101 kcal
  • Zsír

    4.1g
  • Szénhidrát

    10g
  • Fehérje

    6g