Zabkása fűszeres gyümölcsökkel
2014-12-11- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 5 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 20 perc
A zabkását csak nemrég ismertem meg. Korábban rengeteg ismerősömtől hallottam róla, de azt hittem, hogy valami íztelen dolog. Dehogy! Az tetszik benne különösen, hogy akár édesen, sósan is el lehet készíteni, a variáció sosem fogy el. És persze nem utolsó sorban egészséges, nem csak fogyókúrázóknak ajánlott, hanem reggeli étkezés után beindítja az anyagcserét és telít is.
Ezeket szerezd be:
- 3 alma
- 200g áfonya
- 1 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- 5 evőkanál kristálycukor
- 200g zabpehely
- 1 liter tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
1. Lépés
Tegyük a megtisztított és kockákra vágott almát egy lábasba, öntsünk rá 100ml vizet, és óvatosan főzzük, amíg majdnem megpuhul. Kapcsoljuk le a gázt. Adjuk hozzá az áfonyát (igény esetén más aszalt gyümölcsöt), a fűszereket és 3 evőkanál a barna cukrot, majd főzzük, amíg buborékozni kezd. Ekkor félretesszük.
2. Lépés
Tegyük a zabpelyhez, a tejet, a vaníliát és a maradék cukrot egy nagy lábasba. Forraljuk fel folyamatos keverés közben, mintha csak tejbegrízt készítenénk. 5-6 perc múltán a tej szépen besűrűsödik. Tálaljuk a gyümölcsökkel leszórva, sőt, adhatunk hozzá csonthéjasokat is.
Tipp: Többfajta zabpelyhet lehet kapni az áruházakban – vannak nagyobb szemesek és kicsit apróbbra őrölt. Nekem az utóbbi jött be jobban, de kinek mi. :)
Értékelések
(4 / 5)
4 személy értékelt
5 496 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
359 kcal -
Zsír
9g -
Szénhidrát
53g -
Fehérje
12g -
Só
0.2g -
Cukor
34g