Zabkása fűszeres gyümölcsökkel

2014-12-11
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 5 perc
  • Főzési/Sütési idő: 15 perc
  • Elkészítés: 20 perc

A zabkását csak nemrég ismertem meg. Korábban rengeteg ismerősömtől hallottam róla, de azt hittem, hogy valami íztelen dolog. Dehogy! Az tetszik benne különösen, hogy akár édesen, sósan is el lehet készíteni, a variáció sosem fogy el. És persze nem utolsó sorban egészséges, nem csak fogyókúrázóknak ajánlott, hanem reggeli étkezés után beindítja az anyagcserét és telít is.

Ezeket szerezd be:

  • 3 alma
  • 200g áfonya
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk gyömbér
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 200g zabpehely
  • 1 liter tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat

1. Lépés

Tegyük a megtisztított és kockákra vágott almát egy lábasba, öntsünk rá 100ml vizet, és óvatosan főzzük, amíg majdnem megpuhul. Kapcsoljuk le a gázt. Adjuk hozzá az áfonyát (igény esetén más aszalt gyümölcsöt), a fűszereket és 3 evőkanál a barna cukrot, majd főzzük, amíg buborékozni kezd. Ekkor félretesszük.

2. Lépés

Tegyük a zabpelyhez, a tejet, a vaníliát és a maradék cukrot egy nagy lábasba. Forraljuk fel folyamatos keverés közben, mintha csak tejbegrízt készítenénk. 5-6 perc múltán a tej szépen besűrűsödik. Tálaljuk a gyümölcsökkel leszórva, sőt, adhatunk hozzá csonthéjasokat is.

 

Tipp: Többfajta zabpelyhet lehet kapni az áruházakban – vannak nagyobb szemesek és kicsit apróbbra őrölt. Nekem az utóbbi jött be jobban, de kinek mi. :)

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4 / 5)

4 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

5 496 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Zabpehelypuding epervelővel

  • Gyümölcsös és diós zabkása szójatejjel

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    359 kcal
  • Zsír

    9g
  • Szénhidrát

    53g
  • Fehérje

    12g
  • 0.2g
  • Cukor

    34g

Kommentek