Csörögefánk recept
2012-04-07- Típus: Fánk, Húsvéti recept
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 50 perc
- Főzési/Sütési idő: 20 perc
- Elkészítés: 1:10 p
Ha farsang, akkor fánk és azok között is a magyar csöröge.
Ezeket szerezd be:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejföl
- 1 tk porcukor
- 3 tojássárgája
- só
Elkészítés
1. A vajat a lisztben elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a tejfölt, a cukrot, a tojássárgájákat, egy csipetnyi sót és jól összegyúrjuk. Egy robotgép segítségével a tésztát hólyagosra dagasztjuk. (Akinek nincs, az használhat egy kicsi élesztőt a tésztához)
2. A tésztát pihenni hagyjuk kb. 30-40 percig.
3. A pihenés után a tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk egy sima felületen, majd rombusz formájúra vágjuk.
A csöröge formát úgy alakítjuk, hogy minden egyes kis rombuszba hosszanti irányban egy széles lyukat vágunk, majd az egyik végét megfogva áthúzzuk a lyukon a sarkot. Ettől lesz olyan csavart.
4. A fánkokat forró olajban sütjük, mivel nagyon gyorsan kész van, ezért figyeljünk oda rájuk. Egy papírtörlővel mindegyiket áttöröljük, hogy felszívja róla a fölösleges olajat. A kis fánkokat porcukorban megforgatjuk és simán vagy lekvárral tálaljuk.
Értékelések
(4.2 / 5)
5 személy értékelt
5 044 megtekintés