Mézeskalács recept
2012-04-21- Típus: Karácsonyi recept, Mézeskalács
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 60 perc
A Karácsony elengedhetetlen eleme a mézeskalács, ami készülhet többfajta recept alapján, de a lényeg mindig az. Finom gyömbéres-fahéjas kekszek, amik egész ünnepek alatt fogyasztható.
Hozzávalók
A tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojásárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
reszelt gyömbér
1 evőkanál kakaópor
4 evőkanál narancslé
A díszítéshez:
2 tojásfehérje
15 dkg cukor
Recept elkészítése
1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A tésztahozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban, egészen addig, ameddig egybe nem áll. Ekkor nyújtsuk ki egy lisztezett felületen, majd kis formákkal vágjunk alakzatokat belőle.
2. A tepsit fedjük be sütőpapírral, majd helyezzük rá pár mm-re egymástól a formákat és 15 perc alatt süssük őket készre. Hagyjuk őket egy rácson kihűlni, majd a felvert tojásfehérjét töltsük egy nyomózsákba és díszítsük mintákkal a süteményeket. Tetszés szerint szórhatunk rájuk tortareszeléket, őrült gyömbért, reszelt narancshéjat.
Ha szeretnénk a fenyőfára akasztani, akkor csináljunk rájuk egy lyukat, majd fűzzünk át rajta selyemszalagot, akár ajándéknak is nagyon ötletes.
Értékelések
(4 / 5)
7 személy értékelt
9 421 megtekintés