Madártej karamellel
2016-04-26- Típus: Madártej
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 45 perc
Egy mutatós desszert, amit bármilyen alkalomra elkészíthetünk a vendégeknek.
Ezeket szerezd be:
- 1,5 l tej
- 8 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- méz
- mazsola (opcionális)
- 2-3 evőkanál kristálycukor
1. lépés
A tejet melegítsük forráspontig a vaníliás cukorral. A tojások fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd egy kanállal kisebb halmokat tegyünk a forró tejbe. Ezután mérsékeljük a hőfokot, és 1-2 perc alatt főzzük keményre a habot (főzés közben egyszer fordítsuk át a halmocskákat). Ezután a megfőtt habot szedjük ki szűrőkanállal, és alaposan csepegtessük le.
2. lépés
A tojások sárgáját a mézzel, a vanília-aromával, egy kevés tejjel és a pudingporral keverjük simára. A forró tejbe tegyük bele a mazsolát, majd állandó keverés mellet csorgassuk bele a tojásos keverékét. Kevergetve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön.
3. lépés
Egy tálba tegyük bele az alaposan lecsepegtetett habot, majd óvatosan öntsük rá a készre főzött vaníliás krémet.
4. lépés
A kristálycukrot tegyük bele egy edénybe, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk meg.
5. lépés
Tálalás előtt a madártejet szedjük kelyhekbe vagy kisebb tálkákba, majd csorgassuk rá a frissen karamellizát cukrot.