Fatörzs recept
2013-02-02- Típus: Krémes sütemények
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 1:5 p
A fatörzs receptet nem csak karácsonykor, de én Húsvétkor is szoktam készíteni, szerintem akkor is az ünnepi asztalra illik.
Ezeket szerezd be:
- Tésztához:
- 60 g őrölt mandula
- 120 g porcukor
- 120 g liszt
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- Csokis vajkrém:
- 200 g porcukor
- 100 g puha vaj
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál meleg víz
- Csokoládés töltelék:
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál kakaópor
- 1,5 evőkanál porcukor
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 180-200°C-ra. Válasszuk szét a tojásokat, egyik tálba tegyük a fehérjét, a másikba a sárgákat. Keverjük el a cukrot a tojások sárgájával, amíg halvány színű és szép sűrű lesz. Keverjük bele az őrölt mandulát, a sütőporral elkevert lisztet.
2. lépés
Habverővel verjük fel a tojások fehérjét, amíg kemény nem lesz. Nagyon fontos, hogy jó kemény hab legyen! Óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét a mandulás masszába, és öntsük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 20-25 percig.
3. lépés
Ezután hagyjuk a tésztát a tepsiben kicsit kihűlni. Takarjuk le és tegyük be a hűtőszekrénybe, amíg a krémet elkészítjük.
Keverjük habosra a vajat és a porcukrot egy tálban, jöhet hozzá a kakaóport és a kis víz.
4. lépés
A töltelékhez verjük fel a tejszínt. Keverjük bele a kakaóport, és szórjuk hozzá a cukrot. Most már elővehetjük a tésztát a hűtőből, késsel vágjuk körbe a széleknél. Borítsuk ki a piskótalapot egy sima, cukrozott munkafelületre.
5. lépés
Húzzuk le róla a sütőpapírt, és kenjük meg a csokis-tejszínes töltelékkel. Óvatosan tekerjük. Emeljük rá egy tálra, végül kenjük rá a csokis krémet az oldalára, majd egy kanál vagy fakanál segítségével húzzunk bele fatörzsre emlékeztető mintákat.
A tetejét megszórhatjuk még csokoládé reszelékkel, vagy tört mandulával.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
11 823 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
397 kcal -
Zsír
17.6g -
Szénhidrát
56.5g -
Fehérje
6.5g