Újévi mézes sütemény
2012-09-18- Típus: Kevert süti
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 60 perc
Egy tradicionális zsidó sütemény, amit Újévkor szoktak sütni. Általában az a szokás, hogy sok édes süteményt készítenek, ez azt szimbolizálja, hogy a következő év is legalább olyan gazdag legyen mint az előző. A kalácsot szokás a zsinagógában közösen elfogyasztani.
Ezeket szerezd be:
- 1/2 csésze erős cukrozatlan tea
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 nagy tojás
- 1/4 csésze barna cukor
- 1/3 csésze olaj
- 1/2 csésze méz
1. lépés
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra és vajazzunk ki egy tetszőleges őzgerinc formát vagy téglalap alakú sütőtepsit. Készítsünk egy 1/2 csésze erős teát, és hagyjuk kihűlni. Közben egy közepes méretű tálban habverővel keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a kakaóport.
2. lépés
Egy másik tálban dolgozzuk össze a tojást és a cukrot, majd adjuk hozzá az olajat és a mézet, keverjük el jól minden hozzáadás után. Adagoljuk hozzá a lisztes keverék és a teát szépen folyamatosan, ne egyszerre. Dolgozzunk laza mozdulatokkal a keverésnél.
3. lépés
Öntsük a tésztát az előkészített formába és süssük 40-45 percig, amíg mély barna színe lesz, ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy a közepe is megsült. Hűtsük 5 percig a formában, majd fordítsuk rá egy tálcára.
Értékelések
(4 / 5)
1 személy értékelt
9 642 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
193,1 kcal -
Zsír
8,6 g -
Szénhidrát
30,7 g -
Fehérje
3,0 g