Leveles tésztás, fügelekváros rizstorta őzgerincben
2014-06-24- Típus: Leveles finomságok
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 8
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 60 perc
- Elkészítés: 1:20 p
A házi készítésű leveles tésztám újabb próbája. Szeretem a rizses desszerteket, ezért eltérve a hagyományos rizskoch recepttől, egy hasonló, mégis merőben más desszert készült.
A leveles tésztám, természetesen kiállta a próbát, mint ahogyan a házi készítésű fügelekvárom is, így már bátran ajánlhatom nektek!
Ezeket szerezd be:
- 20 dkg rizs
- tej
- só
- 6 dkg cukor
- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 adag (kb. 500 g) lehetőleg házilag készült levelestészta
- kb. fél üveg füge vagy más ízlés szerinti lekvár
- 1 egész tojás a kenéshez
- vaníliás porcukor
1. Lépés
A megtisztított rizst, egyszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főzni, majd ha elfőtte a folyadékot, kétszer annyi tejjel felöntve és a 6 dkg cukorral ízesítve, készre főzzük.
2. Lépés
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a reszelt citrom héjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk, a már kissé meghűlt tejberizst.
3. Lépés
A végén, az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
A saját készítésű vagy boltban vett és kiolvasztott leveles tésztát, lisztezett deszkán,
akkorára nyújtjuk, hogy bőségesen kitudjuk bélelni a formánkat és maradjon annyi tészta, hogy kényelmesen rátudjuk hajtani a töltelékre.
4. Lépés
A tésztát megkenjük lekvárral, utána jöhet a fele adag rizs. A rizs tetejére is halmozunk lekvárt, majd a másik felét is rátesszük a rizsnek, melynek a tetejére ismét lekvár kerül.
Végezetül a leveles tésztát ráhajtjuk, oldalt egymást fedve és végeket is eligazítjuk, és a felvert tojással jól átkenjük.
5. Lépés
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on készre sütjük. 10-15 perc pihentetés után kiborítjuk a formából, majd szeletelve, a vaníliás porcukorral meghintve, illetve további lekvárral kínálva tálaljuk :)
Tipp:
Ha a tészta már szép színű, hogy a teteje ne égjen meg, mielőtt még a rizs is átsülne, takarjuk le 2 réteg alufóliával, így süssük készre (ez is sütőfüggő persze).
Lekvár helyett használhatunk friss idénygyümölcsöket is!
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
2 977 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
613 kcal -
Zsír
25.9g -
Szénhidrát
87.8g -
Fehérje
8.9g -
Koleszterin
62mg -
Cukor
39.3g