Leveles tésztás, fügelekváros rizstorta őzgerincben

2014-06-24
  • Hány főre: 8
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 1:20 p

A házi készítésű leveles tésztám újabb próbája. Szeretem a rizses desszerteket, ezért eltérve a hagyományos rizskoch recepttől, egy hasonló, mégis merőben más desszert készült.
A leveles tésztám, természetesen kiállta a próbát, mint ahogyan a házi készítésű fügelekvárom is, így már bátran ajánlhatom nektek!

Ezeket szerezd be:

  • 20 dkg rizs
  • tej
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 adag (kb. 500 g) lehetőleg házilag készült levelestészta
  • kb. fél üveg füge vagy más ízlés szerinti lekvár
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • vaníliás porcukor

1. Lépés

A megtisztított rizst, egyszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főzni, majd ha elfőtte a folyadékot, kétszer annyi tejjel felöntve és a 6 dkg cukorral ízesítve, készre főzzük.

2. Lépés

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a reszelt citrom héjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk, a már kissé meghűlt tejberizst.

3. Lépés

A végén, az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
A saját készítésű vagy boltban vett és kiolvasztott leveles tésztát, lisztezett deszkán,
akkorára nyújtjuk, hogy bőségesen kitudjuk bélelni a formánkat és maradjon annyi tészta, hogy kényelmesen rátudjuk hajtani a töltelékre.

4. Lépés

A tésztát megkenjük lekvárral, utána jöhet a fele adag rizs. A rizs tetejére is halmozunk lekvárt, majd a másik felét is rátesszük a rizsnek, melynek a tetejére ismét lekvár kerül.
Végezetül a leveles tésztát ráhajtjuk, oldalt egymást fedve és végeket is eligazítjuk, és a felvert tojással jól átkenjük.

5. Lépés

Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on készre sütjük. 10-15 perc pihentetés után kiborítjuk a formából, majd szeletelve, a vaníliás porcukorral meghintve, illetve további lekvárral kínálva tálaljuk :)

 

Tipp:
Ha a tészta már szép színű, hogy a teteje ne égjen meg, mielőtt még a rizs is átsülne, takarjuk le 2 réteg alufóliával, így süssük készre (ez is sütőfüggő persze).
Lekvár helyett használhatunk friss idénygyümölcsöket is!

 

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 977 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Jóság szelet

  • Leveles tészta házilag

  • Virsli leveles tésztában sütve

  • Leveles fahéjas csiga

  • Almarózsa recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    613 kcal
  • Zsír

    25.9g
  • Szénhidrát

    87.8g
  • Fehérje

    8.9g
  • Koleszterin

    62mg
  • Cukor

    39.3g