Lekvár bogyós gyümölcsből
2014-06-11- Hány főre: 12
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 60 perc
Kényeztessük magunkat a következő finom lekvár recepttel. Már főzés közben is összefut a nyál a számban.
Ezeket szerezd be:
- 1,8 kg vegyes nyári bogyós gyümölcs (eper, málna, ribiszke, fekete ribizli vagy korai szeder)
- 1,5 kg befőzőcukor
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál vaj (nem kötelező)
1. Lépés
Egy éjszakával előtte – mielőtt készítenénk a lekvárt – mossuk át a kedvünk szerint összeválogatott gyümölcsöket, majd a cukorral együtt tegyük egy nagy tálba és éjszakára hagyjuk szobahőmérsékleten letakarva. Másnap reggel keverjük át.
2. Lépés
Tegyük fel lassú tűzre a tálat, majd öntsük hozzá a citromlevet. Forraljuk fel és főzzük 5 percig, amíg elég szirupos állagú lesz, majd ha szeretnénk nyomkodjuk át egy szűrőn, hogy a magok – például a málnánál vagy az epernél lehet zavaró – fennakadjanak.
3. Lépés
A végén vegyük le a tűzről, majd keverjünk hozzá egy-két kanál vajat. Keverjük el benne, majd hagyjuk állni 15 percig. Míg áll a lekvár, mossuk ki jól az üvegeket, majd osszuk szét a lekvárt bennünk. Tároljuk hűvös, sötét helyen legalább 6 hónapig. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 191 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
44 kcal -
Zsír
0g -
Szénhidrát
12g -
Fehérje
0g -
Só
0g -
Cukor
12g