Karamellás-Tejfölös almás pite
2012-04-02- Hány főre: 4-5
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 35 perc
- Elkészítés: 1:5 p
Ebben a receptben fogom bemutatni, hogyan kell pite alaptésztát készíteni. Ezt az alaptésztát bármilyen ízesítésre lehet felhasználni, sokszor fogok rá hivatkozni, mert a piték tésztája nem tér el egymástól.
Hozzávalók
Töltelék:
1 pohár tejföl
2/3 csésze cukor
2 evőkanál liszt
1/4 teáskanál só
1 teáskanál vanília
1 tojás
4-5 nagy savanykás alma
A tetejére:
1/2 csésze barna cukor
1/3 csésze liszt
1/4 csésze vaj, szobahőmérsékleten
1/2 teáskanál fahéj
A tészta:
30 dkg liszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
8 evőkanál vaj, kockákra vágva
3-4 evőkanál jeges víz
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
2. Keverjük össze a tejfölt, a cukrot, a lisztet, a sót, a vaníliát és a tojást (lehet habverővel is dolgozni, de fakanállal is). Adjuk hozzá a megmosott, meghámozott és kis kockákra vágott almát, keverjük egybe, hogy az alma finom bevonatot kapjon. Tegyük félre.
3. Elkészítjük a tésztát. Ezt a receptet minden pitéhez lehet alkalmazni, egyfajta alap recept.
-Tegyük egy robotgépbe a kockákra vágott vajat, a lisztet, a sót, a cukrot és jól keverjük össze, hogy a tésztánk morzsa állagú legyen. Adjuk hozzá a pár evőkanál jéghideg vizet, majd kapcsoljuk be a robotgépet. Addig adagoljunk hozzá vizet, ameddig össze nem áll a tésztánk.
-Távolítsuk el a morzsalékos keveréket a robotgépből, és helyezzük egy nagyon tiszta, sima felületre. Kezdjük el labdává alakítani. Ne gyúrjuk túl, vagy a tészta nagyon kemény lesz a végére. Ha szabad szemmel látunk még benne kis vaj darabokat, akkor próbáljuk meg tovább morzsolni, hogy egyenletesen eloszlassuk. Szórja meg a lemezt egy kevés liszttel minden oldalról. Tekerjük a tésztát fóliába és tegyük a hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül hűlni. (Ezen a ponton lehet fagyasztani a tésztát több hónapon át, tehát ha előre készülünk, akkor sok időt megspórolunk. Leolvasztásként egy éjszakán át a hűtőszekrényben tároljuk.)
– Ha készen áll a tészta, vegyük ki és tegyük a lisztezett deszkánkra. Hagyjuk 5-10 percig állni, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Megszórjuk egy kis liszttel a tetejét. Egy sodrófa segítségével nyújtsuk ki, olyan méretűre, amilyen méretű formába fektetjük. Óvatosan hajtsuk bele, majd nyomkodjuk bele az aljára az ujjbegyeinkkel.
4. Öntsük bele a tölteléket és süssük 180 fokon kezdetben 35 percig.
5. Közben elkészítjük a karamellizált cukrot a tetejére. A hozzávalókat tegyük egy fazékba és óvatosan karamellizáljuk meg a cukrot. Vigyázzunk ne égjen le. Érdemes rögtön az előtt készíteni, hogy a pite megsülne, nehogy a karamell túl hamar megkössön.
6. Sülés után vegyük ki a sütőből a pitét, és öntsük rá a fahéjas-karamell öntetet. Süssük alacsonyabb 100 ° C-on további 8 percig.
Hagyjuk kihűlni egy órával a tálalás előtt.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
7 706 megtekintés