Karamellás-Tejfölös almás pite

2012-04-02
  • Hány főre: 4-5
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 35 perc
  • Elkészítés: 1:5 p

Ebben a receptben fogom bemutatni, hogyan kell pite alaptésztát készíteni. Ezt az alaptésztát bármilyen ízesítésre lehet felhasználni, sokszor fogok rá hivatkozni, mert a piték tésztája nem tér el egymástól.

Hozzávalók

Töltelék:
1 pohár tejföl
2/3 csésze cukor
2 evőkanál liszt
1/4 teáskanál só
1 teáskanál vanília
1 tojás
4-5 nagy savanykás alma

A tetejére:
1/2 csésze barna cukor
1/3 csésze liszt
1/4 csésze vaj, szobahőmérsékleten
1/2 teáskanál fahéj

A tészta:
30 dkg liszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
8 evőkanál vaj, kockákra vágva
3-4 evőkanál jeges víz

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.

2. Keverjük össze a tejfölt, a cukrot, a lisztet, a sót, a vaníliát és a tojást (lehet habverővel is dolgozni, de fakanállal is). Adjuk hozzá a megmosott, meghámozott és kis kockákra vágott almát, keverjük egybe, hogy az alma finom bevonatot kapjon. Tegyük félre.

3. Elkészítjük a tésztát. Ezt a receptet minden pitéhez lehet alkalmazni, egyfajta alap recept.

-Tegyük egy robotgépbe a kockákra vágott vajat, a lisztet, a sót, a cukrot és jól keverjük össze, hogy a tésztánk morzsa állagú legyen. Adjuk hozzá a pár evőkanál jéghideg vizet, majd kapcsoljuk be a robotgépet. Addig adagoljunk hozzá vizet, ameddig össze nem áll a tésztánk.

-Távolítsuk el a morzsalékos keveréket a robotgépből, és helyezzük egy nagyon tiszta, sima felületre. Kezdjük el labdává alakítani. Ne gyúrjuk túl, vagy a tészta nagyon kemény lesz a végére. Ha szabad szemmel látunk még benne kis vaj darabokat, akkor próbáljuk meg tovább morzsolni, hogy egyenletesen eloszlassuk. Szórja meg a lemezt egy kevés liszttel minden oldalról. Tekerjük a tésztát fóliába és tegyük a hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül hűlni. (Ezen a ponton lehet fagyasztani a tésztát több hónapon át, tehát ha előre készülünk, akkor sok időt megspórolunk. Leolvasztásként egy éjszakán át a hűtőszekrényben tároljuk.)

– Ha készen áll a tészta, vegyük ki és tegyük a lisztezett deszkánkra. Hagyjuk 5-10 percig állni, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Megszórjuk egy kis liszttel a tetejét. Egy sodrófa segítségével nyújtsuk ki, olyan méretűre, amilyen méretű formába fektetjük. Óvatosan hajtsuk bele, majd nyomkodjuk bele az aljára az ujjbegyeinkkel.

4. Öntsük bele a tölteléket és süssük 180 fokon kezdetben 35 percig.

5. Közben elkészítjük a karamellizált cukrot a tetejére. A hozzávalókat tegyük egy fazékba és óvatosan karamellizáljuk meg a cukrot. Vigyázzunk ne égjen le. Érdemes rögtön az előtt készíteni, hogy a pite megsülne, nehogy a karamell túl hamar megkössön.

6. Sülés után vegyük ki a sütőből a pitét, és öntsük rá a fahéjas-karamell öntetet. Süssük alacsonyabb 100 ° C-on további 8 percig.

Hagyjuk kihűlni egy órával a tálalás előtt.

Fogás: Cimkék: Hozzávalók: ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

7 541 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Rumos-diós almás pite

  • Szilvás lepény recept

  • Diétás meggyes pite

  • Szilvalekvárral és mákkal töltött pite

  • Diétás paleo almás pite