Karamellás sajttorta
2013-10-07- Típus: Karamelltorta, Sajttorták
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 8
- Előkészítés: 25 perc
- Főzési/Sütési idő: 2 perc
- Elkészítés: 27 perc
Tisztára ünnepi hangulatba jöttem ettől a hidegtől. Ki áhítozik még egy karácsonyi karamellás sajttortára?
Ezeket szerezd be:
- Alap:
- 50g sótlan vaj
- 140g kakaós keksz
- A töltelékhez:
- 4 zselatin levél
- 400g tejszín
- 100g light muscovado cukor
- 50g barna cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 400g ricotta
- 50g karamell
- porcukor
1. Lépés
Óvatosan olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban alacsony lángon. Helyezzük a kekszet egy műanyag zacskóba, és törjük őket finomra egy sodrófával, vagy egy darálógépben. Nem kell teljesen simára.
2. Lépés
A kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaforma aljába. Helyezzük hűtőbe. A zselatin tegyük egy tálba, öntsük le hideg vízzel, majd hagyjuk ázni 5 percig, majd kivesszük onnan és lecsöpögtetjük. Egy másik tálba 3 evőkanál forró vizet teszünk, majd a zselatint elkeverjük benne, hogy feloldódjon.
3. Lépés
Helyezzük a tejszínt egy kis lábasba a cukrokkal és egy csipet sóval, majd melegítsük fel folyamatos keverés közben, ameddig a cukor feloldódik. Gyorsan menjünk át rajta egy habverővel, hogy megszabaduljunk minden csomótól. Keverjük össze ezt a zselatinnal és a vanília kivonattal, majd tegyük át egy tálba és hűtsük le.
4. Lépés
A ricotta sajtot egy robotgéppel dolgozzuk simára, majd adjuk hozzá a tejszínes keveréket, és keverjük el újra. A sajtos-tejszínes krémet töltsük a kekszes alapra, majd fedjük le fóliával és tároljuk hűtőben egy éjszakán át.
Tálaláskor készítsünk karamellt és öntsük le a torta tetejét. Nem kell megvárni míg megköt, úgy jó, ha folyik! :)
Értékelések
(3.8 / 5)
5 személy értékelt
16 047 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
498 kcal -
Zsír
35g -
Szénhidrát
40g -
Fehérje
8g