Gyömbéres korongok
2012-04-02- Típus: Édes tallérok
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 25 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 40 perc
Ezeket szerezd be:
- 30 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 20 dkg cukor
- 1/2 teáskanál vanília-kivonat
- 2 evőkanál méz
- 1 nagy tojás
Elkészítés:
1. Szitáljuk össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, majd tegyük félre pihenni.
2. Egy robotgéppel dolgozzuk el a vajat és a cukrot közepes sebességen, amíg könnyű és puha nem lesz a keverékünk. Adjuk hozzá a mézet, a tojást, a vanília kivonatot és keverjük tovább még körülbelül 1-2 percig. Ügyeljünk arra, hogy lekaparjuk a tál oldalára és a robotgépre ragadt tésztát, semmi ne maradjon fölöslegnek.
3. Lassan belekeverjük a száraz hozzávalókat és keverjük addig, amíg a tészta sima és egyenletes nem lesz.
4. Vegyünk elő egy nyújtódeszkát és enyhén lisztezzük be a munkafelületet, a tésztát osszuk két egyenlő részre. Finoman gyúrjuk meg őket és csináljunk mindkettőből egy nagy labdát. Csomagoljuk be egy fóliába és 2-3 órára, de ha lehet, több időre hagyjuk hidegben.
5. A pihenés közben melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A pihenés után a két tésztát nyújtsuk ki a lapon, körülbelül 3-4 milliméter vastagra. Készítsünk a következő alapanyagból egy keveréket: 1/4 csésze cukor, 2 teáskanál fahéj és 2 teáskanál gyömbér. Szórjuk meg mindkét tészta tetejét egyenletesen, majd a sodrófával kicsit nyomkodjuk a tészta tetejébe a fűszereket.
6. Vegyünk elő egy pogácsaszaggatót és kezdjünk el a tésztákból kis köröket vágni, de ha van az otthonunkban, akkor másmilyen formákat is lehet használni (Valentin-napra szívecskét, Karácsonykor fenyőfát) a lényeg, hogy érezzük jól magunkat a művelet közben, akár egyedül, akár a gyerkőcökkel csináljuk. Most kiélhetjük a fantáziánkat.
7. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a korongokat, hagyjunk nekik elég helyet, mert sülés közben nőni fognak még! Süssük 10-13 percig, vagy amíg sötét aranybarnára változik. Sűrűn nézzük, mert nagyon hamar leégnek! A tepsiből nem szabad melegen kivenni őket, mert törnek, meg kell várni, míg kihűlnek.
Teával, kávé vagy forrócsoki mellé ideális vagy filmnézés közben is majszolhatjuk!
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
6 629 megtekintés