Gesztenyés szelet
2015-01-21- Típus: Krémes sütemények
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 15 perc
- Elkészítés: 55 perc
Karácsonyra mindig sütök valami finom gesztenyés süteményt is. Ez a gesztenyés szelet pedig nagyon finom, és jó habos.
Ezeket szerezd be:
- Tészta hozzávalói:
- 4 db tojás
- 12,5 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 12,5 dkg porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 2 ek forró víz
- 1 mk sütőpor
- 1 tk mézes-fűszerkeverék
- Krém hozzávalói:
- 15 dkg mascarpone
- 2 dl Hulala (v. habtejszín)
- porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- pár kanál savanykás lekvár
- Tetejére:
- 15-20 dkg rumos gesztenyemassza
- olvasztott csokoládé
1. Lépés
A keverőtálba beletenni a porcukrot, majd hozzáadni az egész tojásokat. Robotgéppel jó habosra keverni (legalább háromszoros mennyiséget kapjunk!).
2. Lépés
Ekkor állandó keverés mellett belecsorgatni a vaníliaaromát, majd kanalanként hozzáadni a forró vizet. Még pár percig így keverni tovább.
3. Lépés
A lisztet összekeverni a sütőporral, és a masszához szitálni, majd rákanalazni a darált diót és a mézes-fűszerkeveréket. Ezután fakanállal óvatosan összeforgatni.
4. Lépés
Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani.
5. Lépés
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb.15 perc alatt készre sütni (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem).
6. Lépés
A sütőből kivéve a sütőpapírt lehúzni a tésztáról, majd rácsra tenni és teljesen kihűteni. A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral.
7. Lépés
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverni (habtejszínhez, habfixáló is kell, mert különben összeesik a hab).
8. Lépés
A teljesen kihűlt piskótát két egyenlő részre elvágni, majd az egyik lapot megkenni savanykás lekvárral. Ezután ráhelyezni a másik lapot, és annak a tetejére egyenletesen rákenni a mascarponés-habos krémet.
9. Lépés
A krém tetejére ráreszelni a gesztenyemasszát, majd a tetejére olvasztott csokoládét csorgatni
(én a csokoládét felszeletelés után csorgattam a gesztenye tetejére).
10. Lépés
Egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek, majd ízlés szerint felszeletelni.
Értékelések
(3 / 5)
2 személy értékelt
7 215 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
426 kcal -
Zsír
12.8g -
Szénhidrát
70g -
Fehérje
9.5g -
Koleszterin
117mg -
Cukor
35.9g