Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal
2016-06-13- Típus: Székelykáposzta receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 1:30 p
- Elkészítés: 1:45 p
Fehérboros székelykáposzta finom oldalassal, füstölt tarjával, húsgombóccal, kolbásszal és szalonnával, jó tejfölösen.
Ezeket szerezd be:
- Káposztához:
- 4 szelet Kolozsvári szalonna
- 100 g Sertésoldalas
- 100 g Füstölt tarja
- 500 g Savanyú káposzta
- 100 g Lángolt kolbász
- 1 db Vöröshagyma
- 1 ek Sertészsír
- 1 gerezd Fokhagyma
- 1 db Chilipaprika
- 1 kiskanál Só
- 1 kiskanál Bors
- 1 kiskanál Pirospaprika (csípős, ízlés szerint)
- 1 kiskanál Őrölt fűszerkömény
- 1 kiskanál Kakukkfű
- 1 kiskanál Majoranna
- 1 db Babérlevél
- 1 dl Fehérbor
- 200 g Tejföl
- 1 kiskanál Chiliszósz
- 5 dl Víz
- Gombóchoz:
- 10 dkg Darált sertéshús
- 0.5 bögre Rizs
- 1 db Tojás
- 1 kiskanál Bors
- 1 kiskanál Só
1. lépés
Egy fazékban a zsíron megsütöm a szalonnát, félreteszem. A hagymát aprítom, a húst kockára vágom.
2. lépés
Elkészítem a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezem.
3. lépés
A fazékba rakok 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezem.
4. lépés
Szórok rá egy kevés lisztet, majd zárom káposztával. A tetejét megszórom paprikával, öntök rá annyi vízet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzöm.
5. lépés
Amikor megfőtt öntök bele fehérbort és keverek bele tejfölt. Felforralom.
6. lépés
Tálaláskor kanalazok még rá tejfölt, teszek rá sült szalonnát, s meglocsolom chiliszósszal.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
3 795 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
656,69 kcal -
Zsír
41,98 g -
Koleszterin
152,25 mg -
Szénhidrát
39,44 g -
Cukor
6,92 g -
Fehérje
28,18 g