Fehérboros tavaszi zöldségleves sajttal

2014-12-04
  • Hány főre: 3
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 55 perc

Hogy ne unjam meg a Tavaszi zöldséglevest, ezúttal kockára vágott sült sonkát és reszelt sajtot szórtam rá.

Ezeket szerezd be:

  • 2 szelet sonka
  • olívaolaj
  • 10 db zöldspárga
  • 2 db újhagyma (zöldjével)
  • 0.5 db póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db sárgarépa
  • 0.5 db fehérrépa
  • 1 db krumpli
  • 1 szelet karalábé
  • 1 szelet zellergumó
  • 2 rózsa karfiol
  • 5 dkg karfiollevél
  • 5 levél medvehagyma
  • 0.5 db csípős hegyespaprika
  • 2 db chilipaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 db csiperkegomba
  • 2 szál petrezselyem
  • 2 db zellerlevél
  • 5 dkg zöldborsó
  • 5 dkg zöldbab
  • 2 db kelkáposztalevél
  • 1 db marhahúsleves-kocka
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 5 dkg sajt
  • 1 dl fehérbor (Rajnai rizling)

1. Lépés

A zöldségeket előkészítem, a hagymákat, répát, petrezselyemgyökeret, paprikát karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágom, a leveleket darabolom, a paradicsomot nyolcadolom, a spárga végét levágom, majd harmadolom, a gombát szeletelem, a petrezselyem és zellerleveleket aprítom. A sajtot lereszelem.

2. Lépés

Egy lábasban olívaolajon a szeletelt sonkát megpirítom, majd kiveszem és félreteszem.

3. Lépés

A zsiradékra ráteszem a zöldségeket a spárga, gomba és a levelek kivételével, beledobok 3 ág kakukkfüvet is. Együtt dinsztelem, fűszerezem, majd szórok rá lisztet, felengedem vízzel, belemorzsolom a leveskockát. Főzöm.

4. Lépés

Amikor már félig megfőtt, hozzáadom a többi zöldséget is. A főzés vége felé rávágom a medvehagymát, petrezselyem és zellerlevelet, s öntök hozzá fehérbort. Megkóstolom, ha kell még utánafűszerezek.

5. Lépés

Tálalok. Egy mélytányérba szedek a levesből, szórok rá sült sonkát, reszelt sajtot.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

1 912 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Zöldséges spárgaleves

  • Erdélyi tárkonyos-medvehagymás zöldségleves

  • Kertészlány leves

  • Medvehagymás zöldségleves mozzarellával

  • Mexikói zöldségleves füstölt sajttal

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    371 kcal
  • Zsír

    15,2 g
  • Koleszterin

    28 mg
  • Szénhidrát

    40,5 g
  • Cukor

    8 g
  • Fehérje

    15,5 g