Diétás rakott kel
2017-10-15- Típus: Rakott kel receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 55 perc
Ha valami finom diétás ebédet szeretnénk készíteni a családnak, akkor ez egy tökéletes választás.
Ezeket szerezd be:
- 1 kis fej kelkáposzta
- 500 g darált pulykahús
- 100 g bulgur
- 125 g barna rizs
- 1 kis doboz tejföl
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál só
- 1 tk bors
- 1 kk szerecsendió
- 1 tk köménymag
- 2 tk pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál kókuszolaj
1. lépés
A káposztát leveleire bontjuk, majd kevés sós, köménymagos vízben előfőzzük. Nem kell teljesen puhára főzni, elég csak félig.
2. lépés
Közben a hagymát apró kockákra vágjuk és kevés kókuszolajon megpirítjuk. Ha a hagyma megpirult, hozzáadjuk a darált húst, és pirulásig sütjük.
3. lépés
Kedvünk szerint fűszerezzük (én sót, borsot, pirospaprikát, majorannát és köménymagot tettem hozzá), majd szórjuk bele a bulgurt és a barna rizst. Öntsük fel először kb. 3-4 dl vízzel, tegyünk bele 1-2 babérlevelet, majd fedő alatt pároljuk. Érdemesebb kerámia edényben csinálni, mert akkor nem fog leégni.
4. lépés
Ha a barna rizses-bulguros-húsos keverékünkből időközben elfő a víz, de még nem lenne elég puha a bulgur és a barna rizs, akkor pótoljuk a vizet alatta. Amikor rendesen megfőtt minden, eltávolítjuk a babérleveleket.
5. lépés
Ha a kelkáposztalevél félig megfőtt, akkor vegyünk elő egy jénait, vékonyan kenjük ki kókuszolajjal, majd tegyünk a jénai aljára egy réteg káposztalevelet.
6. lépés
Szórjuk meg picit sóval, majd jöhet rá a rizses-bulguros-húsos keverék. Egyengessük el a tálban, majd a tetejét fedjük be a maradék káposztalevéllel.
7. lépés
Tetejére kenünk tejfölt (lehet használni natúr joghurtot vagy kefirt is), majd 180°C-os sütőben addig sütjük, amíg a tejföl kicsit megpirul a tetején.
Értékelések
(5 / 5)
4 személy értékelt
5 060 megtekintés