Cseresznyés galette recept
2012-05-20- Hány főre: 6
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 60 perc
Ha nyáron megérik a cseresznyefánk, akkor valamit mindig kell kezdeni ezekkel a finom ropogós gyümölcsökkel. Egy galette recepthez tökéletesek.
Ezeket szerezd be:
- 1/4 csésze cukor
- 1/4 csésze sótlan mandula
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1/4 teáskanál só
- 50 dkg cseresznye
- 1 pitetészta
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 1 nagy tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
1. Lépés
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy lisztezett felületre terítjük a tésztát.
2. Lépés
Szépen kis adagokra osztjuk, vagy csinálunk belőle több nagyobb süteményt, ez végül is ízlés kérdése. Én ha több vendéget várok, akkor több kisebbet szoktam készíteni, ami jó partifalatkának is a főfogás előtt, ha pedig a családnak, akkor 3 nagyobb darabot.
3. Lépés
Egy robotgéppel keverjük el a cukor 1/4 csészényi részét, a mandulát, a szerecsendiót, a sót. 5 perc után adjuk hozzá óvatosan a cseresznyét. (Befőtt vagy nyers gyümölcs is lehet.)
4. Lépés
Kanalazzuk a cseresznyés keveréket a kör alakúra kinyújtott tészta közepére, körülbelül hagyjunk a szélétől 2-3 cm-s távolságot. A tetejére csöpögtessünk olvasztott vajat.
5. Lépés
Hajtogassuk fel a tészta széleit a közepe felé és enyhén nyomkodjuk be a mutató- és a középső ujjunk segítségével.
6. Lépés
Verjük fel a tojássárgáját, majd kenjük rá a galette tetejére és a tésztára. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, hogy elrejtsük a fanyar ízét, persze aki savanykásan szereti, annak nem kötelező cukrot rászórnia.
7. Lépés
Süssük aranybarnára kb. 40-45 perc alatt. Tálaljuk partifalatkaként vagy desszertként.
Megjegyzés: Én általában mindig több tésztát szoktam előre készíteni, amit fagyasztóban hűtök le. Erre tökéletesen alkalmas egy alap pite tészta recept. Itt olvashatsz róla, hogyan készítheted el.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 516 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
319,8 kcal -
Összes zsír
16,2 g -
Szénhidrát
42,5 g -
Fehérje
4,0 g