Almás párna
2015-01-22- Típus: Édes párnák
- Nemzetiség: Francia
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 1:25 p
A hozzáadott túrótól egy nagyon puha tésztát kapunk. Én most almás töltelékkel sütöttem meg, de ízlés szerint más gyümölccsel is készíthetjük. Egy kiadós leves után, sokszor ez a második fogás.
Ezeket szerezd be:
- Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg túró
- 1 cs sütőpor
- 0,5 dl tej
- 5 ek étolaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 1 tojás a kenéshez
- Töltelék hozzávalói:
- 50 dkg alma
- 1/2 citrom leve
- 5 dkg barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs mazsola
- fahéj
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
- 0,5 dl Amaretto (mandulalikőr)
- 0,5 dl tejszín
- 3 ek víz
1. Lépés
Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.
Az almákat meghámozni, majd negyedelni. Ezután a magházat eltávolítani, és apróra darabolni. 1/2 citrom levét ráfacsarni, majd jól összekeverni.
2. Lépés
Egy serpenyőbe tenni a feldarabolt almát, majd hozzáadni a mazsolát, a cukrot, vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt és lassú tűzön kevergetve felforralni, 1-2 percig főzni.
3. Lépés
A pudingport simára keverni a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához önteni. 2-3 percig kevergetve besűríteni.
Végül teljesen kihűteni! Ameddig az almás töltelék kihűl, ellehet készíteni a tésztát.
4. Lépés
Egy tálba beletenni a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverni, majd hozzászitálni a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.
5. Lépés
Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtani, majd 10-12 egyenlő részre elosztani a tésztát.
6. Lépés
A tojást kettéválasztani, majd a fehérjét kissé felverni, és megkenni vele a tésztalapok szélét.
A tésztalapok egyik felére kanalazni a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágni (ettől lesz rácsos a teteje).
7. Lépés
Ezután a berácsozott tésztát ráhajtani a töltelékre. A széleit jól lenyomkodni, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni a párnácskákat.
8. Lépés
Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenni. Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni. Tálalás előtt langyosra hűteni, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínálni.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
4 141 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
565 kcal -
Zsír
10.4g -
Szénhidrát
109.9g -
Fehérje
10.7g -
Koleszterin
31mg -
Cukor
63.4g