3bit szelet
2015-06-01- Típus: Kekszsütemény
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 0 perc
- Elkészítés: 60 perc
Sütés nélküli sütemény. Igaz a házi karamell elkészítése kicsit időigényes, de az íze mennyei.
Ezeket szerezd be:
- 50 db kocka alakú háztartási keksz
- Karamell réteg hozzávalói:
- 1/2 l tej (zsíros)
- 15 dkg kristálycukor
- 1/4 kávéskanál szódabikarbóna
- 1db vaníliaaroma
- Vanília krém hozzávalói:
- 5 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 15 dkg vaj
- Habos réteg hozzávalói:
- 2 dl habtejszín (v. hulala)
1. Lépés
Egy kb. 18 x 27 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd rakjuk ki az alját a keksszel. Szorosan egymás mellett legyenek.
2. Lépés
A karamellhez öntsük bele egy serpenyőbe a hozzávalókat, majd állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Amikor már forr, vegyük kisebb lángra, és helyezzünk alá lángelosztót.
Kb. 1,5 óra alatt főzzük sűrűre. Főzés közben 10 percenként kézi habverővel keverjük alaposan át, majd főzzük kellően sűrűre. Figyeljünk hogy szép lassan forrjon, és sűrűsödjön be.
3. Lépés
Ezután hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen, majd öntsük rá a tepsiben lévő kekszréteg tetejére. Ezután a maradék kekszet szintén jó szorosan helyezzük rá a karamellrétegre.
4. Lépés
A tojássárgákat keverjük simára a cukorral, a vaníliás cukorral, és egy pici tejjel. Ezután keverjük hozzá csomómentesen a pudingport is.
5. Lépés
A maradék tejet tegyük fel forrni, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket.
Kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön.
6. Lépés
Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára.
7. Lépés
Az elkészült vaníliakrémet öntsük rá a kekszréteg tetejére, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután tegyük be a hűtőbe hogy kellően megdermedjen.
8. Lépés
A habtejszínt (v. hulalát) verjük kemény habbá, majd egyenletesen kenjük rá a pudingos réteg tetejére. Ezután tegyük vissza 2-3 órára a hűtőbe. Én előző nap összeállítottam a süteményt, és tálalásig a hűtőben tároltam, így a keksz kellően megpuhult és az ízek jól összeértek.
9. Lépés
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeletjük fel.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
7 669 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
798 kcal -
Zsír
41.4g -
Szénhidrát
102.4g -
Fehérje
9.6g -
Koleszterin
176mg -
Cukor
85.5g