Vörösboros tejfölös babgulyás csülökkel és nokedlivel

2018-05-10
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 2:15 p
  • Elkészítés: 2:25 p

Ma ismét egy téli ételt készítettem, babgulyást. Ezúttal csülökkel és nokedlivel.

Ezeket szerezd be:

  • Leveshez:
  • 25 dkg Füstölt sertéscsülök
  • 5 dkg Kolozsvári szalonna
  • 1 ek Sertészsír
  • 20 dkg Bab
  • 2 közepes db Sárgarépa
  • 1 közepes db Fehérrépa
  • 0.5 közepes db Zellergumó
  • 1 közepes db Paprika
  • 1 közepes db Hegyes erős paprika
  • 2 db Chilipaprika
  • 3 közepes db Paradicsom
  • 1 közepes db Vöröshagyma
  • 3 gerezd Fokhagyma
  • 2 db Babérlevél
  • 4 db Zellerlevél
  • 6 szál Petrezselyem
  • 1 tk Köménymag
  • 1 tk Chiliszósz
  • 1 ek Gulyáskrém
  • 1 tk Só
  • 1 tk Pirospaprika
  • 1 tk Bors
  • 1 dl Vörösbor
  • 1.2 l Víz (a főzőlével együtt)
  • 1 dl Tejföl
  • 4 db Chilipaprika (díszítésnek)
  • 4 szál Petrezselyem (díszítésnek)
  • Nokedlihez:
  • 0.5 bögre Liszt
  • 1 dl Víz
  • 1 db Tojás
  • 1 csipet Só

1. lépés

A babot és a csülköt előző éjszaka beáztatom.

2. lépés

Másnap reggel a csülköt felteszem főni, másfél óra elteltével kiveszem a főzővízből, kicsontozom, nagyobb darabokra vágom. A szalonnát felkockázom.

3. lépés

A hagymákat aprítom, a répát, gyökeret, zellert, zellerlevelet, petrezselymet nagyobb darabokra, a paprikákat felszeletelem, a paradicsomokat félbevágom.

4. lépés

Egy lábasban a zsíron a szalonnát megpirítom, hozzáadom a hagymát, ráteszem a csülköt, majd a zöldségeket, rövid ideig párolom.

5. lépés

Beleteszem a babot, majd felöntöm a csülök főzővizével (ha kevés, kiegészítem vízzel), belerakom a babérlevelet, a petrezselyem- és zellerlevelet, fűszerezem.

6. lépés

Mielőtt a bab és a zöldségek megpuhulnának, öntök bele vörösbort.

7. lépés

Közben elkészítem a nokedlit, beleszaggatom a levesbe.

8. lépés

Tálaláskor merek egy tányérba levest vegyesen, teszek rá két kanál tejfölt, megszórom petrezselyemzölddel, s díszítem egy chilivel.

Házi kenyérrel eszem, vörösbort iszom hozzá.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

3 514 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Vörösboros babgulyás gazdagon

  • Vörösboros bab-lencsegulyás sertéshússal és kolbásszal

  • Tejfölös babgulyás sült sertésoldalassal

  • Vörösboros babgulyás sertéshússal

  • Tejfölös babgulyás füstölt tarjával egyszerűen

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    842,5 kcal
  • Zsír

    43,6 g
  • Koleszterin

    118,5 mg
  • Szénhidrát

    79,1 g
  • Cukor

    25,7 g
  • Fehérje

    30,1 g