Sütőtök krémleves
2013-02-17- Típus: Krémlevesek
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 50 perc
A következő receptet egyik ismerősömtől kaptam. A sült tököt magában nem nagyon eszem meg, viszont leves formájában bármennyit meg tudok belőle enni!
Ezeket szerezd be:
- 4 evőkanál vaj
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 teáskanál darált fokhagyma
- 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
- csipet őrölt cayenne bors
- 1 kg sütőtök
- 1,2 liter csirke húsleves (zsír nélküli)
- 250 ml tej
- 100 g barna cukor
- 200 ml tejszín
- 1 tk őrölt szerecsendió
- sült tök fűszersó
- só és bors igény szerint
1. lépés
A sütőtököt vágjuk negyedekre, kaparjuk ki a magjait, azokat azonban ne dobjuk ki. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezzük rá a tököket. Szórjuk meg sült tök fűszersóval, vagy egyéb fűszerrel kedvünk szerint, majd dugjuk 180°C-ra előmelegített sütőben és süssük meg.
2. lépés
Amikor a tök elkészült és finom illatos, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kicsit lehűlni. Amikor már nem olyan forró, vágjuk le a héját, majd daraboljuk fel és tegyük egy turmixgépbe. Nagy fokozaton pürésítsük össze.
3. lépés
A vajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és kevergessük, pirítsuk még egy ideig. Ezután adjuk hozzá a sütőtök pürét és a csirke húslevest, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot és 10-15 percig főzzük.
4. lépés
A leveshez keverjük hozzá a barna cukrot, majd lassan jöhet hozzá a tej és a tejszín. Szórjuk meg igény szerint szerecsendióval, sóval, borssal. Lassú tűzön főzzük tovább, majd öntsük át a turmixgépbe és egészen krémes állagúra pürésítjük.
5. lépés
A levest öntsük kis tálakba, majd szórjuk meg a tetejét pirított tökmaggal vagy pirított baconnel, sőt fűszerekkel meg is szórhatjuk a tetejét.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
8 368 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
239 kcal -
Zsír
14,4 g -
Szénhidrát
20.3g -
Fehérje
8,3 g