Sacher torta recept
2012-04-09- Típus: Sacher torta
- Nemzetiség: Osztrák
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 50 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:30 p
Biztosan sokan találkoztak ezzel a tortával a cukrászatok vagy a nagyobb pékségek polcain, hiszen nagyon egyszerű, de egyben népszerű süteményről van szó. Nézzünk kicsit utána:
A Sacher-torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal.
Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben megalkotta Metternich herceg számára. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít.
Ezeket szerezd be:
- 15 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 7 dkg cukor
- 6 tojás
- 50 dkg csokoládé vagy tortabevonó
- 15 dkg vaj
- baracklekvár
- 15 dkg őrölt mandula vagy dió
Elkészítés
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a használni kívánt tortaformánkat kivajazzuk és lisztezzük. Elsőként vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal és a porcukorral összekevert csokoládénkat, egészen simára keverjük. Mikor teljesen kémesre puhult félre tesszük hűlni. Kihűlés után hozzákeverjük a tojások sárgáját. A tojásfehérjékből porcukorral kemény habot verünk és óvatosan hozzáadagoljuk azt is a csokikrémhez. Utolsóként jön a liszt és az őrölt mandula- és diókeverék.
2. A masszát beleöntjük a tortaformánkba és 180 °C-on, körülbelül 40 perc alatt készre sütjük. Csak akkor vegyük ki a formából a tésztát, ha már teljesen kihült, mert különben morzsolódni fog. Kivétel után félbevágjuk és a választott baracklekvárral megkenjük az alsó réteget.
A máz elkészítése:
Szintén vízgőz felett felolvasztjuk a tortabevonónkat, majd mikor kenhető állagú lesz, még melegen a lekvárral összeragasztott torta tetejére kenjük.
Értékelések
(3.7 / 5)
6 személy értékelt
13 904 megtekintés