Kürtőskalács recept

2012-05-06
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Sokan nem tudják, hogy a kürtöskalács erdélyi édesség, pedig bizony onnan származik a Búcsúk és Vásárok elengedhetetlen finomsága a sült hurka és kolbász mellett.

Ezeket szerezd be:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 50 g vaj
  • 1 tojás
  • 20 g élesztő
  • darált mák, fahéjas cukor, tört dió vagy mogyoró

Recept elkészítése

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba öntjük, lyukat nyomunk az öklünkkel a közepébe, beleöntjük az élesztőt, a cukrot, a tojást. Jól dögönyözve tésztává gyúrjuk. Csak akkor megfelelő állagú a tészta, ha nem tapad a kezünkre és az edény falára, hanem elválik róla. A tálat letakarjuk, majd félretesszük kelni meleg helyre.

2. A kelés után a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 2-3 cm széles csíkokat alakítunk belőlük. A kürtőskalács sütőt vagy valamilyen erre alkalmas sütőfát megolajozunk, majd feltekerjük rá a tésztát, óvatosan, hogy ne szakadjon. A külsejét olvasztott vajban fogatjuk és a sütőben barnulásig sütjük. A végén kenjük be mézzel és hempergessük meg dióban, mogyoróban, darált mákban vagy fahéjas cukorban.

Fogás: Cimkék: , Hozzávalók: , , , , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.2 / 5)

4.2 5 6
Értékeld a receptet!

6 személy értékelt

8 981 megtekintés