Kürtőskalács recept
2012-05-06- Típus: Kürtőskalács
- Nemzetiség: Erdélyi
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 60 perc
Sokan nem tudják, hogy a kürtöskalács erdélyi édesség, pedig bizony onnan származik a Búcsúk és Vásárok elengedhetetlen finomsága a sült hurka és kolbász mellett.
Ezeket szerezd be:
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 50 g vaj
- 1 tojás
- 20 g élesztő
- só
- darált mák, fahéjas cukor, tört dió vagy mogyoró
Recept elkészítése
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba öntjük, lyukat nyomunk az öklünkkel a közepébe, beleöntjük az élesztőt, a cukrot, a tojást. Jól dögönyözve tésztává gyúrjuk. Csak akkor megfelelő állagú a tészta, ha nem tapad a kezünkre és az edény falára, hanem elválik róla. A tálat letakarjuk, majd félretesszük kelni meleg helyre.
2. A kelés után a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 2-3 cm széles csíkokat alakítunk belőlük. A kürtőskalács sütőt vagy valamilyen erre alkalmas sütőfát megolajozunk, majd feltekerjük rá a tésztát, óvatosan, hogy ne szakadjon. A külsejét olvasztott vajban fogatjuk és a sütőben barnulásig sütjük. A végén kenjük be mézzel és hempergessük meg dióban, mogyoróban, darált mákban vagy fahéjas cukorban.