Csontleves húsos csontból és velőscsontból sok zöldséggel

2016-07-28
  • Hány főre: 5
  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:30 p
  • Elkészítés: 1:40 p

Az egyik húslevesem kapcsán kaptam egy kritikát a facebookon keresztül barátomtól, gimnáziumi osztálytársamtól, W. Petitől, hogy ez csak velős csonttal az igazi. Nos, legyen itt a velős csontból főtt leves.

Ezeket szerezd be:

  • 50 dkg Marha velőscsont
  • 20 dkg Marhacsont (húsos csont)
  • 1 db Vöröshagyma
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • 1 db Sárgarépa (nagy)
  • 1 db Fehérrépa
  • 1 db Karalábé (levelestül)
  • 0.5 db Zellergumó (levelestül)
  • 1 db Hegyes erős paprika
  • 1 db Chilipaprika (nagy friss chili)
  • 5 db Chilipaprika
  • 1 db Paradicsom
  • 4 nagy db Csiperkegomba
  • 1 közepes db Krumpli
  • 1 csokor Petrezselyem
  • 1 csokor Medvehagyma
  • 1 tk Bors (szemes)
  • 1 kiskanál Só
  • 1 kiskanál Bors (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál Pirospaprika (csípős, ízlés szerint)
  • 1.5 l Víz

1. lépés

A csontokat megmosom, majd 1,5 liter vízben felteszem főni. Megsózom.

2. lépés

Elkezdem felvágni a zöldségeket. A répát és a fehérrépát hosszában felcsíkozom, a zellert, karalábét négybe, a krumplit kockára vágom, a hagymát megmosom, a kelkáposzta torzsáját kivágom, a paprikát, a chilit és a gombát felszeletelem. A zeller leveleiből 3 szárat és a petrezselymet egészben hagyom.

3. lépés

Amikor a leves felforrt, a habot leszedem, a tűzhely hőfokát közepesre veszem, fűszerezem, s gyöngyöző főzéssel 45 percig főzöm. Kiveszem a csontokat, beleteszem a felvágott zöldségeket, a hagymákat héjával, a kelt egészben.

4. lépés

A velős csontból kiszedem a velőt, pirítós kenyérre teszem, sózom, borsozom, s hagymával, chilivel, medvehagymával elfogyasztom.

5. lépés

A csontról leszedem a húst, visszateszem a levesbe.

6. lépés

Kb. 40 perces főzés után, amikor a zöldségek megpuhultak, tálalok. Merek egy tányérba levest, teszek rá chilit. Aki akarja gazdagíthatja még főtt metélttésztával.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

804 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Csirkeaprólék leves krumpligombóccal

  • Húsleves kacsafarhátból metélttésztával

  • Húsleves kacsafarhátból és nyakból grízgaluskával

  • Fehérboros fácánleves gazdagon

  • Fehérboros fácánhúsleves

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    212,7 kcal
  • Zsír

    3,1 g
  • Koleszterin

    3 mg
  • Szénhidrát

    43,4 g
  • Cukor

    18,2 g
  • Fehérje

    8,9 g