Csokoládétorta másképp

2012-08-12
  • Előkészítés: 50 perc
  • Főzési/Sütési idő: 1:5 p
  • Elkészítés: 1:55 p

Csokoládétortát legalább annyiféleképpen készítik, ahány háztartás, család vagy nemzet van a világban, de abban biztos vagyok, hogy sosem lehet megunni. Szerintem nincs olyan, aki nem szeretné ezt a finom édességet.

Ezeket szerezd be:

  • 1,5 csésze liszt
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/8 teáskanál só
  • 7 evőkanál (100 g) vaj
  • 1/4 csésze porcukor
  • 2-4 evőkanál hideg víz
  • 1 tojásfehérje
  • A csoki masszához:
  • 100 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj
  • 1/2 csésze porcukor
  • 4 nagy tojássárgája
  • 1/2 csésze tej
  • 1/2 csésze sima joghurt (vagy görög)
  • 2 evőkanál liszt

1. Lépés

Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. Keverjük össze a lisztet, a kakaót, a cukrot és sót robotgép segítségével. Adjuk hozzá a hideg kockákra vágott vajat és addig keverjük, ameddig a tészta omlós lesz.

2. Lépés

Adjunk hozzá 2 evőkanál (max. 4 evőkanál) jeges vizet, egyszerre  csak 1 evőkanállal és keverjük a robotgéppel minden hozzáadás után, amíg a tészta egy labdát formál. Gyúrjuk össze tésztát, és tegyük egy sima felületre. Tekerjük be egy fóliába, és helyezzük a mélyhűtőbe 15 percre.

3. Lépés

Vegyük ki a tésztát mélyhűtőből. Hagyjuk 5 percig szobahőmérsékleten,így könnyebben tudjuk alakítani. Tegyük ki egy jól lisztezett felületre és egy jól lisztezett sodrófával vékony, kb. 10 cm-es kör formára alakítjuk. (Vagy mérjük a kiválasztott torta- vagy piteformába és nyújtsuk addig, hogy a szélei kicsit kilógjanak a formából, hogy vissza tudjuk hajtani.

4. Lépés

Mikor kinyújtottuk, tegyük bele a formába, egyengessük el és nyomkodjuk bele az ujjbegyeinkkel. A felesleges tésztát hajtsuk vissza, vagy vágjuk le, de ha elég tésztán maradt, akkor ki is dekorálhatjuk a szélét, cakkosra vagy szurkáljuk be villával. Végül az alját is szurkáljuk meg villával.

5. Lépés

Tegyük sütőbe és süssük 20 percig. Hagyjuk kissé lehűlni, majd kenjük meg felvert tojással. Majd készítsük el a tölteléket bele. Felolvasztjuk a csokit és a vajat alacsony lángon, folyamatos keverés közben. Egy másik tálban keverjük össze tojássárgáját, a joghurtot és tejet. Adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük össze.

6. Lépés

Amikor a csokoládé elolvadt, kapcsoljuk le a hőt. Szitáljuk bele a porcukrot a csokoládés keverékbe, felváltva a tojásos keverékkel és teljesen keverjünk belőle homogén krémet. Öntsük a keveréket a tésztára, egyengessük el egy fakanál segítségével simára. Süssük 45 percig 160°C-ra. Legalább 2 órát hagyjuk hűlni tálalás előtt.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.7 / 5)

4.7 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

1,865 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Villámgyors csokis-mandulás torta

  • Csokoládétorta Gizitől

  • Csokis körtetorta liszt nélkül

  • Isteni csokitorta gyümölcsökkel

  • Tejszínes csokitorta diólisztből

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    414,8 kcal
  • Összes zsír

    24,9 g
  • Szénhidrát

    45,1 g
  • Fehérje

    7,9 g