Csokoládés-céklás torta

2015-02-09
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 60 perc

A céklát pl. a torta tésztájába is belekeverhetjük, az íze egyáltalán nem érződik, viszont a tészta finom, szaftos lesz tőle.

Ezeket szerezd be:

  • Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
  • 10 dkg csokoládé (46%-os)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 10 dkg főtt, pépesített cékla
  • Krém hozzávalói:
  • 5 dkg csokoládé
  • 5 dkg pépesített főtt cékla
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dl Hulala (v. tejszín)

1. Lépés

A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztani, majd hagyni egy kicsit hűlni. A céklát megfőzni, megpucolni, és leturmixolni.

2. Lépés

Az egész tojásokat habosra keverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.

3. Lépés

A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani. Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.

4. Lépés

A sütőből kivéve kicsit a formába hagyni, majd kivenni rácsra tenni, és teljesen kihűteni. A krémhez a tojássárgáját és a cukrot egy tálba tenni, majd vízgőz fölött sűrűre főzni.

5. Lépés

Amikor már besűrűsödött hozzáadni a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzni még a csokoládé, és a vaj is felolvad.

6. Lépés

Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverni, majd állandó keverés mellett a masszához keverni. Addig főzni, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen ki kell hűteni.

7. Lépés

A kihűlt krémhez hozzákeverni a mascarponét, majd a kemény habbá vert Hulalát. Ha tejszínt használunk akkor egy pici zselatint is kell belekeverni, hogy megálljon a hab.

8. Lépés

Végül a torta tetejére kanalazni a habos krémet, majd legalább egy fél órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.

Az ételek elkészítéséhez nem csak megfelelő alapanyagokra, de teljes odaadásra is szükség van.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

1 576 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Diétás epres sajttorta recept

  • New York cheesecake eperrel

  • Citromos sajttorta recept

  • Mézes-joghurtos sajttorta

  • Csokoládé-narancs sajttorta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    502 kcal
  • Zsír

    25.6g
  • Szénhidrát

    60.6g
  • Fehérje

    9.1g
  • Koleszterin

    150mg
  • Cukor

    32.4g