Csokoládés-céklás torta
2015-02-09- Típus: Sajttorták
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 60 perc
A céklát pl. a torta tésztájába is belekeverhetjük, az íze egyáltalán nem érződik, viszont a tészta finom, szaftos lesz tőle.
Ezeket szerezd be:
- Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
- 10 dkg csokoládé (46%-os)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 10 dkg főtt, pépesített cékla
- Krém hozzávalói:
- 5 dkg csokoládé
- 5 dkg pépesített főtt cékla
- 2,5 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 tojássárgája
- 10 dkg mascarpone
- 2 dl Hulala (v. tejszín)
1. Lépés
A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztani, majd hagyni egy kicsit hűlni. A céklát megfőzni, megpucolni, és leturmixolni.
2. Lépés
Az egész tojásokat habosra keverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.
3. Lépés
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani. Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni.
4. Lépés
A sütőből kivéve kicsit a formába hagyni, majd kivenni rácsra tenni, és teljesen kihűteni. A krémhez a tojássárgáját és a cukrot egy tálba tenni, majd vízgőz fölött sűrűre főzni.
5. Lépés
Amikor már besűrűsödött hozzáadni a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzni még a csokoládé, és a vaj is felolvad.
6. Lépés
Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverni, majd állandó keverés mellett a masszához keverni. Addig főzni, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen ki kell hűteni.
7. Lépés
A kihűlt krémhez hozzákeverni a mascarponét, majd a kemény habbá vert Hulalát. Ha tejszínt használunk akkor egy pici zselatint is kell belekeverni, hogy megálljon a hab.
8. Lépés
Végül a torta tetejére kanalazni a habos krémet, majd legalább egy fél órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 353 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
502 kcal -
Zsír
25.6g -
Szénhidrát
60.6g -
Fehérje
9.1g -
Koleszterin
150mg -
Cukor
32.4g