Barackos-gyömbéres pite

2013-02-23
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Már alig várom a nyarat, hogy a fánkról szedett gyümölcsöket használjam. Addig marad a befőtt, mert így is finomat készíthetünk belőle!

Ezeket szerezd be:

  • Tésztához:
  • 500 g liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 6 evőkanál hideg vaj
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 160 g cukor
  • 60 g kukoricakeményítő
  • 1 üveg barackbefőtt
  • Tetejére:
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál barna cukor

1. lépés

A tészta elkészítése: szitáljuk a lisztet egy közepes méretű tálba, majd adjuk hozzá a sót. Morzsoljuk bele a vajat teljesen. Keverjük össze egy másik tálban a tojást és a citromlevet, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez és ha nem állna össze, akkor még egy kis hideg vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be és tegyük hűtőbe, legalább annyi időre, meddig a tölteléket elkészítjük.

2. lépés

Töltelék: Keverjük össze a citromlevet, a reszelt gyömbért, a fahéjat, a cukrot és a kukoricakeményítőt. Egy lábasban tegyük fel főni a barackokat, éppen csak egy 150-200 ml vízben, majd öntsük hozzá a citromos-fűszeres keveréket. Főzzük alacsony lángon szirupos állagúra. Mikor a cukor karamellizálódik, le is vehetjük a tűzről.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

3. lépés

Vegyük elő a behűtött tésztát, majd  válasszuk ketté, az egyik kicsit legyen nagyobb, mint a másik. Az kerül alulra. Vegyünk elő egy hőálló sütőformát, vagy piteformát, vajazzuk ki jó vastagon, majd nyújtsuk ki a nagyobbik tésztát és tegyük alulra, nyomkodjuk bele, majd a tál falára is tegyük tésztát, a felesleges csipkedjük le, és adjuk hozzá a másik tésztához.

4. lépés

Tegyük a tölteléket a tésztára, reszeljünk rá még egy kis citromhéjat, majd fedjük be a tetejét tésztával. A tetejét szurkáljuk be villával, kenjük meg egy tojással és megszórjuk 1 evőkanál barna cukorral. Süssük, amíg aranybarna lesz, körülbelül 45 percig.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2,199 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fordított szilvás piskóta

  • Tejes pite mandulalisztből

  • Marcipános almás pite

  • Marcipános szilvás pite

  • Őszibarackos pite

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    417 kcal
  • Zsír

    13.7g
  • Szénhidrát

    67.6g
  • Fehérje

    7.1g