Baklava recept
2012-05-26- Hány főre: 6
- Előkészítés: 1:10 p
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:50 p
A baklava egy édes sütemény, több közel-keleti és balkáni ország konyhájának repertoárjában megtalálható. Leginkább mint török étel ismerjük.
Ezeket szerezd be:
- 1 csomag mélyhűtött rétestészta lap
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg liszt
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg vaníliás cukor
- 2 dl víz
- 10 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál vanília aroma
1. Lépés
Szükségünk lesz boltban kapható mélyhűtött réteslapra, mert így jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat. Nincs más dolgunk mint kihúzni, olyan hosszúságúra nyújtunk, mint amekkora tepsit használunk.
2. Lépés
Következő lépésben elkészítjük a tölteléket. Két tojásfehérjét elkeverünk kb. 5 dkg liszttel, összedörzsöljük kis morzsákat létrehozva. Egy sperneyőben kevés vajon megpirítjuk a morzsát, majd kihűlés után összekeverjük dióval és 10 dkg vaníliás cukorral.
3. Lépés
Vajazzuk ki a tepsinket, majd helyezünk bele egy réteg tésztát és szórjuk meg a diós morzsás töltelékkel és csöpögtessük meg vajjal. Így folytassuk tovább a rétegezést, amíg a tészta és a morzsa is elfogy. Figyeljünk, hogy a tetejére mindenképpen tészta kerüljön.
4. Lépés
Sütés előtt tegyük legalább 1 órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. A tepsiben vágjuk kis egyforma négyszögekre vagy háromszögekre, majd tegyük előmelegített sütőbe és süssük aranybarnára 160°C-on.
5. Lépés
Készítsük el a következő szirupot: keverjük össze a 2 dl vizet, a maradék cukrot, keverjük bele a citromlét és a vanília aromát. Vegyük ki a sütőből a tepsit és tálaláskor öntsük le a sziruppal.
Értékelések
(4.5 / 5)
2 személy értékelt
4 095 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
185,8 kcal -
Összes zsír
12,2 g -
Szénhidrát
18,9 g -
Fehérje
2,1 g