Baklava recept

2012-05-26
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 1:10 p
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 1:50 p

A baklava egy édes sütemény, több közel-keleti és balkáni ország konyhájának repertoárjában megtalálható. Leginkább mint török étel ismerjük.

Ezeket szerezd be:

  • 1 csomag mélyhűtött rétestészta lap
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg vaníliás cukor
  • 2 dl víz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál vanília aroma

1. Lépés

Szükségünk lesz boltban kapható mélyhűtött réteslapra, mert így jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat. Nincs más dolgunk mint kihúzni, olyan hosszúságúra nyújtunk, mint amekkora tepsit használunk.

2. Lépés

Következő lépésben elkészítjük a tölteléket. Két tojásfehérjét elkeverünk kb. 5 dkg liszttel, összedörzsöljük kis morzsákat létrehozva. Egy sperneyőben kevés vajon megpirítjuk a morzsát, majd kihűlés után összekeverjük dióval és 10 dkg vaníliás cukorral.

3. Lépés

Vajazzuk ki a  tepsinket, majd helyezünk bele egy réteg tésztát és szórjuk meg a diós morzsás töltelékkel és csöpögtessük meg vajjal. Így folytassuk tovább a rétegezést, amíg a tészta és a morzsa is elfogy. Figyeljünk, hogy a tetejére mindenképpen tészta kerüljön.

4. Lépés

Sütés előtt tegyük legalább 1 órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. A tepsiben vágjuk kis egyforma négyszögekre vagy háromszögekre, majd tegyük előmelegített sütőbe és süssük aranybarnára 160°C-on.

5. Lépés

Készítsük el a következő szirupot: keverjük össze a 2 dl vizet, a maradék cukrot, keverjük bele a citromlét és a vanília aromát. Vegyük ki a sütőből a tepsit és tálaláskor öntsük le a sziruppal.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

4 095 megtekintés

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    185,8 kcal
  • Összes zsír

    12,2 g
  • Szénhidrát

    18,9 g
  • Fehérje

    2,1 g