Amerikai mázas fánk

2012-04-03
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 40 perc

Ki ne ismerné az amerikai színes fánkokat? Sokat láthattuk már a filmekben, ahol rendszerint a pókhasú rendőrök fogyasztják előszeretettel ezeket a kis cukormázas csodákat.

Ezeket szerezd be:

  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 3,5 ek cukor
  • csipet só
  • őrölt szerecsendió
  • fahéj
  • 1 tojás
  • 4 dkg vaj
  • 28-30 dkg liszt

Elkészítés

1. 1dl tejben felfuttatjuk az élesztőt. (A tejet felmelegítjük, de nem forraljuk, mert különben az élesztőnk tönkremegy. Vegyünk egy bögre tejet, melegítsük kb. 1 percig, majd dobjuk bele az élesztőt és várjunk, hogy szépen felfut.)

2. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, majd csinálunk a liszthalmon egy mélyedést a közepén, oda öntjük bele az élesztőt. Az ujjunkkal összekavarjuk egy kis liszttel és hagyjuk állni 10 percig. Később hozzáadjuk a maradék tejet, cukrot és a többi hozzávalót, majd elkezdhetjük fakanállal keverni. A tésztát 1 órát meleg helyen kelni hagyjuk.

3. Az állás után a tésztából kis labdákat gyúrunk (kb.12-14 db-ot) és még 10 percig állni hagyjuk egy nyújtódeszkán őket.

4. Sütés előtt fánk formájúra kell alakítanunk a gombócukat. A közepét az ujjunkkal benyomjuk, majd köröző mozdulatokkal kiszélesítjük a mélyedést.

5. Forró olajban kisütjük a fánkokat, amíg megbarnulnak, mindkét oldalán.

6. A fánkok tetejét csoki- vagy cukormázzal, színes tortadarával díszítjük.

Fogás: Cimkék: , Hozzávalók: , , , , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.6 / 5)

4.6 5 10
Értékeld a receptet!

10 személy értékelt

9 219 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Tarkedli recept

  • Túróval töltött fánk

  • Sütőporos fánk

  • Joghurtos fánk Gizitől

  • Extra puha csöröge fánk