Amerikai mázas fánk
2012-04-03- Hány főre: 4
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 20 perc
- Elkészítés: 40 perc
Ki ne ismerné az amerikai színes fánkokat? Sokat láthattuk már a filmekben, ahol rendszerint a pókhasú rendőrök fogyasztják előszeretettel ezeket a kis cukormázas csodákat.
Ezeket szerezd be:
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 3,5 ek cukor
- csipet só
- őrölt szerecsendió
- fahéj
- 1 tojás
- 4 dkg vaj
- 28-30 dkg liszt
Elkészítés
1. 1dl tejben felfuttatjuk az élesztőt. (A tejet felmelegítjük, de nem forraljuk, mert különben az élesztőnk tönkremegy. Vegyünk egy bögre tejet, melegítsük kb. 1 percig, majd dobjuk bele az élesztőt és várjunk, hogy szépen felfut.)
2. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, majd csinálunk a liszthalmon egy mélyedést a közepén, oda öntjük bele az élesztőt. Az ujjunkkal összekavarjuk egy kis liszttel és hagyjuk állni 10 percig. Később hozzáadjuk a maradék tejet, cukrot és a többi hozzávalót, majd elkezdhetjük fakanállal keverni. A tésztát 1 órát meleg helyen kelni hagyjuk.
3. Az állás után a tésztából kis labdákat gyúrunk (kb.12-14 db-ot) és még 10 percig állni hagyjuk egy nyújtódeszkán őket.
4. Sütés előtt fánk formájúra kell alakítanunk a gombócukat. A közepét az ujjunkkal benyomjuk, majd köröző mozdulatokkal kiszélesítjük a mélyedést.
5. Forró olajban kisütjük a fánkokat, amíg megbarnulnak, mindkét oldalán.
6. A fánkok tetejét csoki- vagy cukormázzal, színes tortadarával díszítjük.
Értékelések
(4.3 / 5)
11 személy értékelt
15 706 megtekintés