Hogyan fogyjunk hatékonyan a sok napi teendő mellett?

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-05-23 | Kategória : Cikkek

Számos nő és férfi van abban a helyzetben, hogy a pörgős és zsúfolt életmód, a család, a munka mellett már nem marad ideje a helyes táplálkozásra és inkább a rosszabbik utat, a koplalást választja. Ha kicsit odafigyelünk és okosan osztjuk be az időnket, akkor már minden a kitartásunkon múlik. Íme néhány tipp, hogyan fogyhatunk hatékonyan számos napi elfoglaltságunk mellett.

1. Napi ütemterv készítése

A profi sportolók és edzők nem véletlenül használnak keményen kialakított életmódot, hiszen számokra tényleg igazán fontos, hogy karbantartsák magukat. Rögtön az első lépésben meg is fogadhatjuk tanácsukat: készítsünk egy ütemtervet. Ha minden egyes reggelen vagy hét elején készítünk magunknak egy segítséget, hogy milyen teendők is várnak ránk, akkor könnyebben tudjuk beosztani az időnket. Ebbe nyugodtan belekerülhetnek az egyes munkahelyi kötelességek, az iskolai határidők, a gyerek különfoglalkozásai, de a hétre tervezett edzések időpontjai is. Ha így egységesen látjuk a teendőinket, akkor könnyen be tudjuk szúrni a fogyáshoz elengedhetetlen testmozgást, mindig szem előtt tarthatjuk, hogy mikor is van időnk egy esti futásra, mikor a gyerekeket lefektettük, vagy amíg a fociedzésen vannak.

2. Ki korán kel, aranyat lel

Nem véletlenül a mondás, hiszen ha olyan a munkabeosztásunk, hogy este 6-7 óra fele esünk csak haza, nem sok kedvünk van még a fitnesz terembe sem lemenni, inkább bedőlünk a kanapéba és nézzük kicsit a tévét egy csomag csokis keksszel. Pont ezek miatt a hanyagságok és esti bűnözések miatt szöknek fel ránk a kilók. Amennyiben a délutánunk és esténk végképp nem szervezhetők át, akkor térjünk át a reggeli edzésekre. Nem mondom, hogy a fogyókúra nem jár teljes életmód váltással és aki igazán komolyan gondolja, ez veszi a fáradtságot, hogy munka előtt menjen el edzeni. Az elején biztos, hogy nagyon nehéz lesz hozzászokni a reggeli 4-5 órai keléshez, de a  sokszori alkalom után, már meg se kottyan, ha kicsit kocogni kell a busz után.

3. Azok a bizonyos kalóriák

Minden fogyókúra alapja és lényege (még ha nem is mondja ki nyíltan) a kevesebb kalória bevitel, mint amit eddig mindennapjaink során szervezetünkbe vittünk. Ahhoz, hogy fogyjunk, nem kell mást tennünk, mint pontosan feljegyezni, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Egy átlagos férfi napi kalóriaszükséglete 2500-3000 kalória, míg a nőké 2000-2500 kalória közét tehető. Ha már napi szinten már csak 500-800  kalóriával csökkentjük a bevitelt, már akkor jelentős változásokon megy át a testünk. Sőt, ha elkezdjük feljegyezni a bevitt kalóriaszámokat, akkor segít, hogy visszafogjuk magunkat, hiszen megszólal a lelkiismeretünk, hogy még se együk meg azt a szelet csokoládét.

4. A munkahelyi ebédek

Szinte majdnem mindenki elmondhatja magáról, hogy a megebédeléshez korántsem adnak annyi időt a munkáltatók, mi az normálisnak mondható, hiszen ha egy nagyobb komplexumban dolgozunk, akkor sokszor még 10 perc sem jut, hogy rendesen megebédeljünk. Ekkor vagy úgy döntünk, hogy a büfében vagy a sarki kisboltban, esetleg egy gyorsétteremben veszünk valamilyen nagy kalóriabomba ételt, hiszen ezek átmenetileg gyorsan csökkentik az éhségérzetünket. Nos, igen, miközben szaladnak ránk a kilók.

A megoldás: tervezzük meg az ebédet! Reggelente fordítsunk gondot a csomagolásra, nem árt olyan ételeket csomagolni, amik egészségesek, tehát tartalmazzon mindenféleképpen sok rostot, vitamint és megfelelő tápanyagot. Ez lehet egy csirkemellsonkából, sovány sajtból, salátából és rozs kifliből készült szendvics, vihetünk magunkkal gyümölcsöt (olyat, aminek alacsony a kalóriatartalma, pl. zöldalmát, kivit, grépfruitot).

5. A reggeli fontos, még a munkahelyen is

Sok ismerőstől hallom vissza, hogy nincsen ideje reggelizni, ezért anélkül indul meg a munkába, vagy sok olyan is akad, akik bedobnak egy fekete- vagy egy hosszú kávét és egészen délig, rosszabb esetben délután kettőig, háromig nem is esznek semmit. Sokkal inkább történik ez a lustaság miatt, hogy nincsen kedve 15 perccel előbb felkelnie az illetőnek, annak ellenére, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Gondoljunk arra is, hogy ekkor tartalmasan étkezhetünk, hiszen van ideje a szervezetünknek lebontania az így bevitt ételt. A legjobb, ha valamilyen zabpehellyel (nem müzlivel), gyümölcsökkel, zöldségekkel, vagy teljes kiőrlésű pékáruval kezdjük a napot.

6. Hagyjuk az egészséges ételeket látható helyen

Egy amerikai felmérés kimutatta, hogy azok az emberek, akik napi szinten vittek magukkal gyümölcsöt és egészséges ételeket, és azokat látható helyre tették az íróasztaluk vagy a munkaasztaluk közelébe, azoknak sokkal több kilót sikerült leadniuk, mint azoknak, akik egyáltalán nem figyeltek oda erre. A magyarázat pofon egyszerű! Ha az ember úgy dolgozik, hogy közben egy hibátlan zöldalma vagy rozsos keksz mosolyog rá, akkor sokkal előbb megkívánja, ami nem csak magáért a vitamin bevitelért fontos, hanem a későbbiekben kevesebb ételt fog kívánni az ebédnél.

7. Edzés másokkal

Ne szégyelljük mások előtt, hogy diétázunk vagy sportolunk, sőt biztassuk barátainkat, kollégáinkat, hogy tartsanak velünk. Nem csak azért jó ismerősökkel együtt edzeni, mert egymásban tudjuk tartani a lelket, hanem közben ki is kapcsolódhatunk, még ha csak egy fél- 1 órára is, együtt pedig minden sokkal könnyebben megy! :)