A főzés leggyakoribb hibái

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-04-13 | Kategória : Cikkek

Minden szakács, kezdő- vagy haladó háziasszony követ el a konyhában bakikat, hiába az ügyesség vagy tapasztalat, olykor-olykor mindenkivel megesik, hogy téved, vagy valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk. Hányan voltunk olyanok, akik cukor helyett sót tettünk a süteménybe, vagy fordítva? Tegye fel a kezét, aki keverte már össze a mértékeket vagy a tésztája túl lapos lett egy kihagyott sütőpor vagy tojás miatt! Bizony számtalanszor tévedhetünk, íme az 5 leggyakoribb eset:

1. eset – Nem kóstolunk eleget

A profi, tapasztalt szakácsok és séfek kisujjukból rázzák ki a fejükben elraktározott ételeket vagy a menüre szánt fogásokat, ezért nem is csoda, hogy nekik  nincs szükségük mérőedényekre vagy pontos mértékegységre, hogy egy-egy ételt beízesítsenek. Viszont nekünk, halandó háziasszonyoknak, akik nem olyan régóta gyakoroljuk a főzést, segítségünkre lehet egy meghatározott mérce, például egy jól bevált mérőedény vagy egy pontos mérleg. Ne akarjunk feltétlen nagyanyáinkra hasonlítani, akik már 40-50 éve gyakorolják a mesterséget, bátran írjuk ki a pontos receptet a szakácskönyvből vagy nyomtassuk ki.

Ha minden mértéket be tartunk is, akkor is mindig kóstoljuk az ételt, hiszen nem egyenlő a szánk íze, akinek az étel lehet, hogy már sós, viszont lehet valakinek nem elég borsos. Akkor készíthetünk igazán finom ételt, ha magunk is meggyőződünk, hogy semmit nem rontottunk el, ennek pedig a kulcsa a kóstolás, nem csak a végén, hanem a készítés közben is, hiszen folyamatosan tudunk dolgozni az ízeken.

2. eset – Nem olvassuk el az egész receptet az elkezdés előtt

Sok probléma forrása az lehet, ha úgy kezdünk neki egy kiválasztott receptnek, hogy pontosan nem olvassuk el a hozzávalókat vagy a készítési folyamatot és a közepén jövünk rá, hogy valami hiányzik, vagy a nagy kapkodásban kifelejtettük az egyik hozzávalót. Arra is figyeljünk, hogy a receptek leírásában nem mindig szerepelnek a pontos hozzávalók, például ha olyan étel készítünk, amit még nem ismerünk, de csak közben derül ki, hogy valamit rántani is kell, viszont szemlemorzsa még sincs a spejzban. A recept első olvasásra könnyűnek tűnhet, hiszen egy nehezen elkészíthető ételt is le tudjuk 300 karakterben írni, viszont az elkészítése annál bonyodalmasabb. A legjobb, ha mindenre előre felkészülünk és figyelmesen olvasunk.

3. eset – A rossz helyettesítők

Ha még is abba a csapdába esünk, hogy valamiből kifogyunk és nincs kedvünk lemenni a boltba, akkor alkalmazzuk a jól bevált helyettesítőket. Például, ha a recept oregano hozzáadását írja a spagettibe, de nekünk csak kakukkfüvünk van, akkor elgondolkodunk a helyettesítésen. Ebben a példában nem olyan rossz a kakukkfű választása, de ne reméljük, hogy a végeredmény ugyanolyan finom is lesz. Ez a megoldás különösképpen a süteményekre igaz, ahol nagyon kevesen múlhat az áhított tökéletes végeredmény, például, ha a kalácshoz nincs elénk élesztőnk, akkor se próbálkozzunk több tojással vagy sütőporral, mert az eredmény úgy sem lesz az igazi.

4. eset – Forraljuk, mikor párolni kéne

Amikor munkából hazaérünk és a család kiéhezve vár minket, rendszerint abba a hibába esünk, hogy nem figyelünk a részletekre és igyekszünk minél előbb elkapkodni a főzést. Ennek az eredménye az lesz, hogy a recept szerinti utasításokat áthágjuk vagy nem is vesszük figyelembe, magasabbra állítjuk a hőfokot, egyszerre kapkodunk több tányérba is. Az eredmény nem csak a rossz minőségű étel lehet, (ami ráadásul a család tetszését se nyeri el), hanem egyaránt okozhatunk baleseteket, szerezhetünk kés vágta sebet vagy akár a kapkodásban leforrázhatjuk magunkat. Vigyázzunk, hogy éppen mihez nyúlunk, érdemes lassabban elkészíteni az ételt, mert sok gondot, idegeskedést és fáradtságot úszhatunk meg.

5. eset – Égetni vagy nem égetni? 

A két eset szorosan összekapcsolódik. Az egyik variáció az, ha a nagy sietségben vagy a nem figyelésben odaégetünk valamit, a másik az, ha túl hamar nyilvánítjuk késszé az ételt. Általában minden ételnek meg van a maga meghatározott sütési vagy főzési ideje, ami természetesen sokon múlhat. Nem mindegy, hogy milyen vastag edényt, tepsit használunk, nem mindegy a tűzhelyünk állapota, sütési hőfoka, de ha betartjuk a receptleírásokat akkor nem lehet probléma. Ez nem jelenti azt, hogy ha egy süteményt 20 percre kell betennünk a sütőbe, akkor 18 perc alatt nem éghet meg, de ha folyamatosan szemmel tartjuk a készülő ételt, akkor biztosan nem fog semmilyen baj történni.